In Capitala, in iunie, numarul locuintelor pentru inchiriere a crescut cu peste 800, dupa ce oferta in luna mai fusese de 2.071 si respectiv de 1.867 apartamente si garsoniere disponibile in aprilie, potrivit datelor centralizate de www.anunturiparticulari.ro si furnizate incont.ro.

Preturile cerute au ramas insa in iunie cam la acelasi nivel cu cele din mai, consemnandu-se o scadere foarte usoara in majoritatea cazurilor.

Astfel, potrivit monitorizarii realizate de www.anunturiparticulari.ro, in iunie, pentru inchirierea unei garsoniere in Bucuresti, proprietarii au cerut in medie 251 de euro, la fel ca in mai, in timp ce pentru un apartament cu doua camere au solicitat 354 de euro fata de 357 de euro, cu o luna inainte.

D-abia in cazul apartamentelor cu trei si patru camere, pretentiile pentru chirie au scazut mai consistent. In cazul locuintelor cu trei camere, pretul mediu de inchiriere solicitat de proprietari a coborat in luna ce tocmai s-a incheiat la  487 de euro de la o medie de 526 de euro in mai.

Mai departe, in cazul apartamentelor cu patru camere, chiria medie solicitata a scazut in iunie de la 794 de euro in luna anterioara la 661 de euro.

Specialistii in imobiliare spun ca, in lunile urmatoare, chiriile vor incepe sa intre tot mai mult la apa, pe fondul masurilor de austeritate luate de Executiv, dar si din cauza ofertei din ce in ce mai mari de apartamente de vanzare, care va avea un impact puternic prin schimbarea destinatiei acestora.

Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), arata ca deja in oferta agentiilor exista acelasi apartament si la vanzare si la inchiriere.

"Acum, nici nu prea este cerere pentru chirii. De obicei, iunie, dar si iulie sunt luni cam moarte pe piata inchirierilor. Agitatia incepe de obicei dupa 15 august", spune Clenciu.

El adauga ca, de exemplu, in Craiova, oras in care activeaza agentia imobiliara pe care el o conduce, la ora actuala, sunt scoase la inchiriere un numar - record de apartamente si garsoniere, la fel ca si in Bucuresti.

"Foarte multi scot la vanzare sau la inchiriere acelasi apartament si in functie de cum se intampla fac un lucru sau pe celalalt, pentru ca nu sunt semne de revenire", mai explica oficialul ARAI.

Nici in cazul vanzarilor de apartamente lucrurile nu stau mai roz decat in cazul inchirierilor.

Astfel, preturile solicitate de proprietarii locuintelor din principalele sase orase din Romania s-au redus in medie cu 5,3% in primul semestru fata de sfarsitul anului trecut, cea mai mare depreciere, de 8,6%, fiind inregistrata in Timisoara, potrivit datelor imobiliare.ro.