Proiect de Cod Fiscal: Guvernul vrea sa majoreze impozitele pentru apartamentele vechi si sa scada taxele pentru casele mari
Impozitul va creste de anul viitor cu o suma modica pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje si opt apartamente si cu cateva zeci de lei pentru locuintele din cladiri vechi de peste 30-50 ani si va fi redus pentru locuintele spatioase, mai mari de 150 metri patrati, scrie Mediafax.
Documentul, citat de Mediafax, elimina actualele conditii pentru reducerea/majorarea valorii impozabile a cladirii, in functie de care este calculat impozitul anual pe locuinta.
Noul proiect al Codului Fiscal mentine prevederea ca, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii si ca valoarea impozabila este determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate, exprimata in metri patrati, cu o anumita suma fixa si un coeficient de corectie stabilit in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, dar nu mai preia si regula ca, pentru un apartament amplasat intr-un bloc cu mai mult de 3 niveluri si 8 apartamente, coeficientul de corectie este redus cu 0,10 puncte.
Eliminarea acestei mentiuni presupune ca fiecare familie care locuieste intr-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje si opt locuinte va plati de anul viitor cu pana la 10 lei in plus, suma totala pe care administratia statului o va colecta astfel suplimentar urmand insa sa se ridice la cateva zeci de milioane de lei, avand in vedere ca in Romania sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.
O alta facilitate pe care, conform actualului proiect, Guvernul nu o va mai pastra este cea prin care valoarea impozabila a cladirii, in functie de care este calculat impozitul anual, este redusa cu 20% pentru cladirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta si cu 10%, pentru cladirile cu o vechime cuprinsa intre 30 de ani si 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta.
Proprietarii de locuinte din cladiri vechi vor plati in consecinta, de anul viitor, un impozit marit cu cateva zeci de lei, deoarece suma de achitat va fi raportata la o valoare de impozitare care nu va mai include aceasta reducere.
Noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia insa nici regula care stabileste ca, pentru o cladire utilizata ca locuinta si a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila este majorata cu cate 5% pentru fiecare 50 metri patrati sau fractiune din acestia. Fara aceasta prevedere, proprietarii de case cu suprafata mare vor plati de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent, deoarece suma de plata nu va mai creste in functie de acei metri patrati care depasesc suprafata totala de 150 metri patrati.
In noua varianta a Codului Fiscal, cifrele cu care sunt calculate valoarea impozabila a cladirii, inclusiv cele reprezentand coeficientul de corectie, sunt similare celor actuale, modificarile la suma de plata rezultand doar din nepreluarea acestor conditii.
Mai multe despre:
#taxe si impozite locale#modificari Cod Fiscal
Pe acelasi subiect: