Desi premierul Emil Boc a anuntat inca de saptamana trecuta prelungirea Programului "Prima Casa" pana la 15 februarie in actuala forma, hotararea in cauza nu a intrat inca in vigoare. "Am spus bancilor ca pana nu se publica in Monitorul Oficial nu mai putem sa primi dosare", a explicat Saramet.

In cadrul Programului Prima Casa au fost aprobate in 2009 peste 12.100 de dosare in valoare de circa 500 de milioane de euro, media garantiei fiind de 42.000 de euro, potrivit datelor anuale preliminare ale FNGCIMM. Aurel Sarament, presedintele institutiei, a spus ca 49% dintre dosarele de creditare au vizat achizitia de apartamente cu doua camere, iar 24% a celor cu trei camere. Totodata, 30% din cererile aprobate pentru garantare au implicat  cumpararea de locuinte in Bucuresti si Ilfov si 70% - in restul tarii. 

In prezent, Ministerul Finantelor a constituit un grup de lucru pentru modificarea Programului Prima Casa in sensul incurajarii achizitiei de locuinte noi. Grupul de lucru, coordonat de secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, este compus din dezvoltatori imobiliari, agentii imobiliare, bancheri, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii si ai Consiliului Concurentei etc. si a avut o prima reuniune joia trecuta, urmand sa se intruneasca iar in cursul acestei saptamani.

Programul guvernamental Prima Casa 2 ia in calcul majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro pana la 80.000 de euro pentru a fi incluse locuintele noi, ceea ce ar putea duce la cresterea preturilor apartamentelor vechi cu maximum 5%, dupa a declarat pentru incont.ro Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), membru in grupul de lucru. Acesta crede ca va exista un efect psihologic al noului program Prima Casa si proprietarii de apartamente in blocuri vechi vor incerca sa forteze majorarea preturilor.  "Nu cred insa ca respectivele scumpiri vor fi mai mari de 2.000  - 3.000 de euro pentru ca nu au justificare, iar cumparatorii sunt oricum destul de maturi incat sa nu se repeada spre blocurile vechi care necesita imbunatatiri semnificative", a comentat Clenciu.

Acesta a mai explicat ca una dintre propunerile de modificare a legislatiei in vigoare vizeaza si posibilitatea achizitionarii nu numai a "primei locuinte". "Este foarte important ca si cei care au garsoniere sau apartamente cu doua camere sa poat fi ajutati sa se mute la apartamente cu doua camere si respectiv cu trei camere si sa nu fie sprijiniti doar cei care isi cumpara acum prima locuinta", a subliniat seful ARAI.

El a mai spus ca la intalnirea de joi Ministerul Dezvoltarii a propus ca toate locuintele ANL disponibile sa poata fi cumparate prin programul Prima Casa 2.

De asemenea, o alta intentie de modificare ia in calcul acordarea de garantii de stat doar pentru locuintele certificate energetic. Pretul unui certificat energetic este de circa 500 de euro in prezent, dar ARAI estimeaza ca va ajunge la aproximativ 300 de euro ca urmare a mai multor simplificari ale procedurilor in cauza.

Pe parcursul anului 2009, ca efect al crizei, preturile apartamentelor noi s-au redus cu aproximativ 30%, iar cel al celor din blocurile vechi cu 17%, pe fondul ajutorului primit de la Programul guvernamental "Prima Casa".