Orasul din Romania cu cea mai mica scadere a preturilor, considerat o destinatie sigura pentru investitiile in locuinte
Timisoara
Preturile locuintelor din Timisoara au scazut cel mai putin in ultimii sase ani, iar in ultimele 12 luni acestea chiar s-au majorat. Astfel, acest oras reprezinta cea mai sigura destinatie pentru o achizitie imobiliara in scop de investitie, potrivit portalului Imobiliare.ro.
Pretul apartamentelor este in prezent cu 2,3% mai mare decat in urma cu 12 luni (chiar 3% in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, cea mai populara categorie la achizitie), spre deosebire de Bucuresti, Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca, unde sunt consemnate in continuare scaderi. Astfel, in ultimii sase ani preturile apartamentelor din Timisoara au scazut cu 39,4%, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru patrat (atins in iunie 2008), pana la un nivel de 805 euro pe metru patrat, consemnat la finele lui februarie 2014.
La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc in Capitala, de la 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la 1.058 de euro pe metru patrat. Scaderi mai reduse au fost consemnate in celelalte mari orase ale tarii, care au fost mai putin "atinse" si de boom-ul imobiliar.
"De fapt, cea mai mare «victima» a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piata care a atins culmile «popularitatii» pe timp de boom, Capitala. Pentru cei care se gandesc sa cumpere o locuinta in scop investitional, luand in calcul o revanzare ulterioara, experienta perioadei de recesiune poate oferi o perspectiva interesanta", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar remis Incont.ro.
In Constanta, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru patrat (in iunie 2008), pana la 849 de euro pe metru patrat, iar in Brasov, preturile au scazut cu 43,5% in ultimii aproape sase ani, de la 1.475 de euro pe metru patrat (prag atins in mai 2008), pana la 833 de euro pe metru patrat, la finele lui februarie 2014.
In Cluj-Napoca, locuintele s-au devalorizat cu 42,6% in perioada mentionata, pana la un nivel de 862 de euro pe metru patrat (fata de 1.503 de euro pe metru patrat in mai 2008).
Raportat la categorii de locuinte, in Timisoara, cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la apartamentele cu peste doua camere - adica cele mai putin cautate in general de catre cumparatorii in scop investitional. Locuintele cu trei camere s-au ieftinit in ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, pana la 778 de euro pe metru patrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru patrat). Unitatile locative mai mici au consemnat insa un declin de peste 40%.
Mai mult, in ultimii doi ani, preturile cerute pentru apartamentele scoase la vanzare Timisoara s-au mentinut la un nivel relativ constant, in usoara crestere in ultimele 12 luni, in ciuda oscilatiilor lunare (atat in plus, cat si in minus).
O relativa stabilitate in ultimul an s-a resimtit si in celelalte mari orase din tara, unde preturile au oscilat oarecum similar, acestea inregistrand in prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singura exceptie, Cluj-Napoca, unde preturile pe segmentul vechi se mentin in continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel inregistrat anul trecut.
Pe segmentul apartamentelor noi, scaderile sunt cuprinse intre 3% in Constanta si 10% in Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abatut de la trend, aici, preturile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decat in urma cu 12 luni, in vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.
Pe acelasi subiect: