Metoda mai putin legala de resuscitare a pietei imobiliare: subevaluarea locuintelor. Reportaj cu camera ascunsa
Iata o noua practica pe piata imobiliara, ajunsa la un minim istoric. Toti cei care vor sa cumpere o proprietate cu un credit sau cu banii jos cauta sa obtina un pret cat mai mic. Aici intra in joc evaluatorii trimisi de banci sau gasiti pe internet, care accepta fara sa clipeasca subevaluarea proprietatilor cu gandul la un castig pentru ei.
Ca risca sa-si piarda dreptul de a profesa sau pot fi cercetati pentru inselatorie, conteaza mai putin. Un reporter ProTV a realizat un material filmat cu o camera ascunsa.
Reporterul pozeaza intr-un tanar care vrea sa-si cumpere un apartament prin programul guvernamental "Prima casa". Apeleaza asadar la un evaluator agreat de o banca din Romania, caruia ii spune ca vanzatorul, un batran fara familie, poate fi usor pacalit.
Chiar daca stie ca un astfel de imobil se vinde in acea zona cu 65.000 de euro, specialistul propune, plin de bunavointa, un pret de 45.000 de euro. "Afacerea" in acest caz ar costa 400 de lei.
De un evaluator "intelegator" poate avea parte insa si cel care vrea sa cumpere cu banii jos, nu cu banii bancii.
Iata reactia unuia dintre ei, dupa ce au fost anuntati ca au fost filmati cu o camera ascunsa: "Eu am oferit doar o analiza a pietei din zona".
Cei care intocmesc rapoarte de evaluare care contin informatii false, partinitoare, sau care omit cu intentie date relevante pentru stabilirea unei valori corecte risca suspendarea pe o perioada de 12 luni sau chiar retragerea dreptului de a profesa.
De altfel, "peste 40 de evaluatori au fost sanctionati in ultimii doi ani cu suspendarea sau excluderea din profesie pentru asemenea abateri grave si chiar in momentul de fata Comisia de Etica are mai multe dosare in analiza", anunta Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati.
Practica e confirmata si de brokerii imobiliari. Dragos Vilceanu, presedinte Asociatia Brokerilor Imobiliari: "De cele mai multe ori, banca se intelege cu evaluatorul. Nimanui nu-i convine ca cel care a facut creditul sa nu isi poata permite sa plateasca ratele".
Pe de alta parte, aceasta metoda poate contribui la scaderea pietei imobiliare, aflata la un nou minim istoric. Numai fata de luna trecuta garsonierele au scazut cu 7 procente, in timp ce apartamentele cu 4 camere chiar si cu 15 procente.
Pe acelasi subiect: