Exista viata dupa cutremur: Cum se fac abuzuri, cu acordul statului roman!
Cum sa te lupti cu un dezvoltator care a construit prost, dar are toate avizele de la autoritati? Cum sa il acuzi ca ti-a vandut o cladire subreda, cand inspectorii in constructii au autorizat-o ca fiind fara problema? Campania "Exista viata dupa cutremur" va arata cum se fac abuzuri in Romania, cu acceptul statului. Controale inexistente sau de mantuiala, care pun viata oamenilor in mare pericol.
Cine crede ca blocurile noi nu au probleme la cutremur, pentru ca ar fi ridicate dupa norme moderne, se insala amarnic.
O dovedesc multe cladiri din Capitala, exemple de proasta executie si nerespectare a proiectelor.
Intr-un imobil din estul Bucurestiului, proprietarii au descoperit ca s-au mutat in locuinte-capcana, pentru ca structura ar fi fost construita in bataie de joc, cu grave abateri. Nu au vazut asta si autoritatile, care inexplicabil, prin inspectii succesive, au avizat cladirea ca fiind perfecta.
Bucuresti, 2010. Un bloc nou, pe cat de urat, pe atat de nesigur se inalta printre imobilele vechi ale sectorului 3. In urma cu trei ani, proprietarii apartamentelor au platit 1.300 de euro pe metrul patrat si s-au mutat fericiti in casa noua. Nu stiau atunci ca, abia terminat, blocul incepea sa se dezintegreze.
Ion Petec este administratorul asociatiei si inginer tehnolog in constructii. Stie, deci, ce inseamna un santier. Din nefericire pentru locatari, a fost angajat abia dupa ce oamenii s-au mutat in bloc. Cand a vazut cum s-a construit, a fost socat si revoltat. De la balcoanele strambe si pana la zidurile ondulate, totul arata jalnic si prost construit.
In 2007, dupa ce au inteles ce greseala au facut, oamenii l-au dat in judecata pe dezvoltator. Problemele veneau una dupa alta: incepand cu avarii in locuinte si pana la inundatii in demisol.
Oamenii au incercat sa-si faca dreptate in instanta, dorind sa afle in primul rand cum a fost construit imobilul, adica sa primeasca proiectele si cartea tehnica a structurii, asa cum prevede legea. Administratorul sustine ca dezvoltatorul nu arata proiectul, ca sa nu se vada ca nu l-a respectat. Greselile de executie iti dau fiori. Concluzie: blocul e nesigur si fara sa aiba loc un cutremur.
Conform normelor din constructii, otelul si zidul fac fata la seisme, doar daca lucreaza impreuna. O demonstreaza si analizele de laborator din Chile, o tara in care nimic nu se construieste la intamplare si fiecare zid e testat la toate solicitatrile posibile.
La noi insa, fara controale, multi constructori lucreaza de mantuiala. O dovedeste si imobilul din sectorul 3, unde un expert numit de instanta a confirmat greselile de executie si abaterile de la proiect.
Intr-o prima faza, proprietarii apartamentelor au pierdut procesul, pe motiv ca nu au platit o taxa de timbru suplimentara, pentru expertiza.
Acum nu mai pot sa dea in judecata dezvoltatorul, pentru ca in februarie 2010 a expirat termenul de prescriptie pentru vicii de constructie. Oamenii ar putea face plangere penala la Politie, pentru inselaciune, insa in astfel de cazuri trebuie demonstrat ca dezvoltatorul le-a vandut cu intentie o structura cu probleme ori el a incheiat cu ei contractele inainte de a finaliza blocul. Avocatii sustin ca parchetul ar putea respinge inceperea urmaririi penale in aceasta situatie.
La doi ani de la finalizare, proprietarii inca nu stiu cum a fost construit acest imobil. Nu au o carte tehnica de executie. Cert este ca in februarie 2007, Primaria sectorului 3, semna receptia finala a lucrarilor. Precizand ca nu este nicio problema cu aceasta constructie.
In acte reiese ca la receptie, de la primarie a participat un inginer constructor, Ovidiu Seicaru, care insa, conform legii, nu verifica decat daca imobilul a respectat autorizatia. In plus, semnatura lui a venit dupa ce doi inspectori in constructii aprobasera sapte receptii facute in timpul lucrarilor.
Seful inspectorilor pe Bucuresti sustine insa ca nu isi poate explica de ce cele doua subordonate, nu au observat numeroasele defecte de executie, care au fost atat de grave, inca puteau fi vazute cu ochiul liber.
Am incercat sa vorbim cu dezvoltatorul, a acceptat un dialog, insa nu a vrut sa fie filmat. Barbatul sustine ca aprobarile de la inspectorat si acceptul primariei sunt dovada clara ca blocul nu are nicio problema!
Prin documentele oficiale pe care isi pune stampila, statul, vadit incapabil sa ne protejeze de indivizi fara scrupule, garanteaza siguranta unor cladiri care, la cutremur, ar putea ingropa sub ele zeci de oameni. Vinovat de moartea lor nu va fi nimeni!