Colliers: Preturile terenurilor nu vor mai scadea foarte mult in perioada urmatoare
Preturile terenurilor nu vor mai scadea foarte mult in perioada urmatoare si vor avea loc ajustari in limita marjelor negocierii, de 15-20% din valoarea ceruta de proprietari, potrivit Colliers, care estimeaz ca in Bucuresti preturile s-au diminuat anul trecut cu 15-30% fata de 2009.
"Piata de terenuri va ramane una a cumparatorilor, in care tranzactiile se vor incheia doar la preturi competitive. Este foarte important ca proprietarii sa ramana flexibili, atat in materie de preturi cat si in diferitele structuri pe care le pot «imbraca» tranzactiile. Nu estimam scaderi mari de preturi in viitor, ci doar ajustari minore ale preturilor in limita marjelor negocierii, si anume 15-20% din pretul cerut", a declarat intr-un comunicat Mihai Bogza, associate director in departamentul terenuri al Colliers International.
Preturile au continuat sa scada in 2010, desi intr-un ritm mult mai scazut decat in 2009, in Bucuresti tranzactiile fiind incheiate la preturi cu 15-30% mai mici decat in 2009. Scaderea preturilor a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu exceptia acelora in care exista 2-3 proprietari dominanti, care controleaza mare parte din oferta de calitate si nu sunt presati sa vanda, conform sursei citate.
Loturile de teren vandute in Bucuresti sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri, si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical. In restul tarii, terenurile tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box sau parcurilor de retail.
"Desi aparent limitata, oferta de terenuri s-a imbogatit in ultimul an. Mai multi proprietari afectati de declinul economiei au scos la vanzare terenuri pentru a face rost de lichiditati, in timp ce anumite banci au inceput executarea activelor neperformante din bilanturile lor contabile. O sursa importanta de terenuri noi in afara Bucurestiului a constituit-o amplasamentele diverselor fabrici afectate de criza, mai ales din zona de textile si de mobila. In cazul unor astfel de proprietati, aflate in locatii centrale, cu caracteristici foarte bune (forma regulata, deschidere mare si suprafata intre 2,5 ha – 5 ha), retailerii s-au aratat interesati si tranzactiile s-au concretizat", se precizeaza in comunicat.
Cererea in 2010 a venit in mare parte de la utilizatorii finali, in timp ce achizitiile speculative au fost destul de rare. Cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.
Dezvoltatorii traditionali de cladiri de birouri au redevenit activi, acestia estimand livrarea proiectelor peste 2-3 ani, cand cererea pe piata inchirierilor va reveni la un ritm sustinut, iar oferta va fi limitata din cauza putinelor cladiri lansate in ultima perioada, mai spun reprezentantii Colliers.
Mai multe despre:
#preturi terenuri#vanzare terenuri
Pe acelasi subiect: