Cerere mare pentru apartamente mici. Dupa ce ani in sir s-au refugiat la periferie, dezvoltatorii revin cu proiecte in centru, in marile orase
Dupa ce ani in sir s-au refugiat la periferie, dezvoltatorii indraznesc sa revina pe piata, cu proiecte in centru. Atat in Capitala, cat si in Brasov, Cluj sau Craiova se ridica pe fiecare petic de pamant ramas nefolosit blocuri cu apartamente mici. Iar cerere exista!
Dupa cinci ani de seceta, in centrul Capitalei incep sa rasara blocuri noi, unele exclusiviste, dar cele mai multe cu apartamente mici, care se muleaza pe bugetul romanilor.
Unul dintre cele mai interesante proiecte din zona centrala a Capitalei este un bloc de 11 etaje plus terasa si este marginit din trei parti de Parcul Tineretului. Dezvoltatorii le promit celor care vor cumpara aici un apartament ca vor avea aceasta priveliste spectaculoasa pentru totdeauna, pentru ca nu se vor mai construi alte blocuri in jur.
Pretul unui studio porneste de la 55.000 de euro.
Carmen Stoian, angajat proiect: "E certificat la un cutremur de 8,6 risc seismic. E pe stilul art deco, asemanator constructiilor din New York, Boston."
Un alt proiect este ridicat la km zero al capitalei.
Gabriel Voicu, director proiect Unirii: "Notiunea de studio este de fapt un apartament cu doua camere mai mic, de la 42 la 49 mp. Si pretul nu este cu mult mai mare fata de apartamentele vechi din aceeasi zona."
Peste tot in centru au fost ridicate astfel de ansambluri. In zona Alba Iulia, de pilda, un apartament de doua camere costa in jur de 80.000 de euro, iar unul vechi 70.000 de euro. In zona semicentrala, preturile sunt acum egale.
Vlad Vlasceanu, organizator targ: " Vorbim de 50 de proiecte din 250 prezente in cadrul targului, adica 20% din total."
Sunt si dezvoltatori care au pariat pe lux: "Avem doua tipuri de garsoniere si patru tipuri de apartamente de doua camere. In jur de 1500 - 1600 mp construit, cu TVA inclus." Adica o garsoniera costa peste 90.000 de euro, iar doua camere peste 130.000.
Si in restul tarii tendinta se pastreaza.
Alina Necula, consultant imobiliare: "Iasiul este un exemplu foarte bun, am avut un proiect in zona centrala si am vandut 95%".
Pe langa Bucuresti si Iasi, putem sa vorbim si de Brasov, Timisoara, Craiova sau Sibiu, unde apartamentele mici din zonele centrale au publicul lor.