Cele mai scumpe locuinte din lume se vand in Europa. Orasul-stat in care proprietatile costa, in medie, 4,3 mil. euro, depasind Hong Kong-ul, dupa 7 ani
Monaco
Locuintele de lux din Monaco au devenit cele mai scumpe din lume, depasindu-le pe cele din Hong Kong, arata datele publicate joi de Bloomberg, scrie News.ro.
Valoarea proprietatilor prime din principat a crescut cu 180% pe parcursul unui deceniu, la un nivel mediu de 41.400 de euro pe metru patrat.
Avansul este de peste doua ori mai mare fata de cel de 70% inregistrat de proprietatile similare din Londra, conform datelor companiei britanice de servicii imobiliare Savills.
In 2016, pretul mediu de vanzare al unei locuinte din Monaco a fost de 4,3 milioane de euro.
In topul oraselor cu cele mai scumpe proprietati se mai afla in ordine Tokyo, Londra, New York, Shanghai, Paris, Moscova, Singapore si Dubai.
Un studiu publicat de Demographia International Housing Affordability, la inceputul anului plasa Hong Kong-ul pe prima pozitie, pentru al saptelea an consecutiv, in topul celor mai scumpe piate de locuinte din lume, raportat la venitrul mediu pe gospodarie.
Studiul acopera pietele imobiliare din 406 zone metropolitane importante din Australia, Canada, China, Irlanda, Japonia, Noua Zeelanda, Singapore, Marea Britanie si SUA.
Pretul mediu al unei locuinte in Hong Kong a fost anul trecut de 18,1 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii. Desi se constata o imbunatatire usoara fata de 2015, cand pretul mediu al unei locuinte in Hong Kong era de 19 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii.
Pe locul doi se afla orasul australian Sydney, unde pretul mediu al unei locuinte era de 12,2 ori venitul mediu anual inainte de taxe al unei gospodarii, pe locurile trei si patru se situeaza orasele Vancouver (Canada) si Auckland (Noua Zeelanda).
De altfel, o analiza privind a raportului dintre veniturile cetatenilor si preturile imobilelor in lume, realizata de Oxford Economics, plaseaza Hong Kong, Mumbai, Beijing si Shanghai in topul oraselor cu cele mai scumpe locuinte, in raport cu puterea de cumparare a cetatenilor. Astfel, in aceste orase dureaza mai mult de 30 de ani pentru o familie cu venitul mediu local sa cumpere un apartament de 90 de metri patrati.
Pe acelasi subiect: