B-dul Magheru coboara pe locul 47 in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, dupa chirie
Bulevardul Magheru a coborat sapte pozitii in 2010, pe locul 47, intr-un clasament al celor mai scumpe 59 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield pe baza valorii chiriilor, devenind printre cele mai ieftine din Europa Centrala si de Est.
Chiria anuala din aceasta locatie din Bucuresti era, in iunie 2009, de 777 de euro pe metrul patrat, in scadere cu circa 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, continuand ritmul descendent inceput inca din 2008.
Artere comerciale din orase aflate in centrul si estul Europei care s-au plasat inaintea Bulevardului Magheru sunt, in ordine, din Moscova (locul 15), Praga (locul 27), Budapesta (locul 37) si Varsovia (locul 40), potrivit raportului Main Streets Across The World 2010.
Astfel, in regiunea Tverskaya din Rusia, chiria anuala este de 2.857 euro pe metrul patrat, in Na Prikope/Wenceslas Square din Praga, chiria anuala este de 1.971 de euro pe metrul patrat, in Vaci utca din Budapesta pretul este de 1.195 de euro pe metrul patrat, iar in ul. Nowy Swiat din Varsovia se platesc 992 de euro pe metrul patrat.
In urma Romaniei, din centrul si estul Europei, s-au plasat doar Sofia si Bratislava, pe langa artere comerciale din Oman, Thailanda, Ecuador si alte tari arabe sau Africa de Sud.
Scaderi ale chiriilor au avut loc in cazul tuturor arterelor din Europa Centrala si de Est, mai putin cea din Moscova.
"In ciuda crizei profunde pe care o traverseaza economia si implicit retailul romanesc, retailerii internationali se uita din ce in ce mai atent la arterele comerciale din principalele orase. Atat retailerii din segmentul de imbracaminte, atat brandurile scumpe cat si discounterii considera arterele comerciale ca o alternativa viabila la centrele comerciale existente. In prezent avem cateva exemple concrete, respectiv Zara care a luat decizia de a inchiria un magazin stradal in Pitesti, iar un alt retailer din segmentul serviciilor de retail, firma DM, a ales locatii stradale atat in Bucuresti cat si in Timisoara", a declarat, intr-un comunicat, Razvan Gheorghe, partener managing director Cushman&Wakefield Romania.
Reprezentantii Cushman in Romania considera ca in perioada iunie 2009-iunie 2010, in cele mai bune artere comerciale din Bucuresti chiriile s-au diminuat cu 15%.
"Cu toate ca cererea retailerilor pentru noi spatii de retail continua fie redusa pentru toate subsectoarele de retail, un numar de retaileri se extind in toata tara, profitand de scaderea accentuata a chiriilor care a avut loc in ultimele 18 luni", se mentioneaza in comunicat.
Clasamentul la nivel mondial este condus in ordine de 5th Avenue din New York, care s-a mentinut pe pozitia de lider cu o chirie de 16.257 euro pe metrul patrat, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 14.620 de euro pe metrul patrat, Ginza din Tokyo, cu 7.711 euro pe metrul patrat si New Bond Street din Londra cu 7.345 euro pe metrul patrat.
Pe pozitia a cincea se afla Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 6.965 euro pe metrul patrat.
Majoritatea locatiilor de retail din lume au rezistat in ultimele douasprezece luni, America Latina si Asia-Pacific inregistrand cea mai mare crestere a chiriilor, conform Cushman & Wakefield. Chirii la spatii stradale principale, in locatiile prime, din peste doua treimi (66%) din cele 59 tari studiate fie au crescut, fie au ramas la un nivel constant in decursul anului pana in iunie.
In general, Europa a inregistrat o scadere medie a chiriilor de 4,5%.
Constatarile prezinta o perspectiva mai optimista decat cea din 2009, cand a avut loc cea mai mare cadere a chiriilor din istoria de 25 de ani de la prima aparitie a raportului, se mentioneaza in raport.
Studiul a analizat date referitoare la chiriile spatiilor de retail in 269 de locatii din 59 de state la nivel mondial.
Pe acelasi subiect: