Apartamente noi, condiţii de Ev Mediu: “Apa e scoasă de lângă fosa septică”. Ce obligații au dezvoltatorii imobiliari, începând din acest an
Din acest an, blocurile de locuințe și casele noi vor putea fi recepționate și date în folosință doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice.
Legea, care pune astfel capăt unor escrocherii în domeniul imobiliar, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sute de oameni din toată țara se plâng că au plătit bani grei pentru apartamente în care stau ca în Evul Mediu.
Un bloc din Brașov este locuit de zeci de familii, deși nu e racordat la utilități. Oamenii primesc curent electric de pe șantierul vecin și ca să se încălzească, îngrămădesc în casă trei-patru butelii de aragaz. La robinete curge apă, dar nu e bună de băut. Mulți spun că s-au lăsat păcăliți de promisiunile dezvoltatorului imobiliar însă, până acum, nici legea nu îi ajută.
Locatar: „Când am cumpărat a zis că e totul în regulă, noi de unde să știm.”
Locatar: „Nu e bătaie de joc, e mai mult decât bătaie de joc! Foarte greu! De doi ani, fără apă potabilă, fără gaz, fără nimic, asta e!”
Claudiu Susanu, director OJPC Brașov: „Li se oferă utilități care îi pot pune în pericol, efectiv. Apa nu este potabilă pentru că este dintr-un puț forat lângă o fosă septică în condiții total ilegale și improprii. Această apă le poate face mai mult rău decât bine.”
Legea, intrată în vigoare anul acesta, stabilește clar că predarea construcției se poate face numai după punerea în funcțiune a branșamentelor definitive la rețelele de utilități publice.
În localitatea Săcălaz, la doar 5 kilometri de Timișoara, apartamentele construite recent ajung la 200.000 de euro. Oamenii le-au cumpărat, însă nu au toate utilitățile.
Locatar: „Am avut curent la început, gazul l-am tras prin forțe proprii, acum apa. Grație Primăriei primim apă și nu avem canalizare, nu avem drum, la cinci kilometri de Timișoara condițiile sunt ca la sat.”
Ilie Todașcă, primar Săcălaz: „În prezent avem 36 de kilometri de drum neasfaltat, pietruit. În unele zone mai avem puțin, conducte de apă. Gazul, s-au mobilizat cetățenii și l-au tras singuri. Totuși mai avem canalizarea care nu este un moft, este o necesitate.”
În schimb, locuitorii acestui cartier din Brașov aveau asigurat la mutare tot confortul, așa cum este normal.
Valeriu Tincu, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar: „Este lift pus în funcțiune, e racordat la canalizare, la apă, la curent, racordat la internet, are parcări, are iluminat public. Nu sunt făcute spațiile verzi, pentru că nu au permis condițiile meteo.”
Oamenii au primit odată cu cheia apartamentului și posibilitatea de a controla de la distanță, prin internet, căldura și lumina din casă. În cartier au existat de la bun început rampe inteligente de selectare a gunoiului și panouri moderne de contorizare individuală.
Mai multe despre:
#preturi apartamente#imobiliare
Pe acelasi subiect: