Povestea celei mai vechi afaceri de familie din America: 4 secole de chimvale
Acum aproape 400 de ani, in 1632, Avedis Zildjian infiinta o companie producatoare de chimvale in Istanbul. Condusa astazi tot de un Zildjian, Craigie, secondata de sora sa Debbie, compania a supravietuit imperiilor, Marii Depresiuni si celor doua razboaie mondiale.
Compania controleaza in momentul de fata 65% din piata mondiala de chimvale si a avut anul trecut venituri de peste 50 de milioane de dolari.
Pentru cei din familia Zildjian este mai mult decat o afacere. Sa te plimbi pe holurile fabricii din Norwell, Massachusetts, este ca si cum ai primi locul din randul din fata la istoria muzicii. Peretii sunt plini cu fotografii ale unor tobosari faimosi precum Ringo Starr si Roy Haynes.
Tobosarii zilelor noastre fac coada pentru a testa cele mai noi chimvale Zildjian. Exista in uzina chiar si o camera speciala care poate recrea acustica unor concerte celebre.
Secretele familiei Zildjian. Cum ramai in afacere timp de aproape 4 secole
In primul rand exista secretul materialului: compozitia speciala din cupru, cositor si argint, care da chimvalelor Zildjian sunetul de renume mondial. Este un mix unic, personal, pe care Avedis Zildjian l-a adus cu el din Turcia si l-a transmis mai departe mostenitorilor sai.
La uzina Norwell, exista o camera speciala in care numai cativa oameni au acces, unde aliajul este mixat de o mana de incredere – nici macar managerul pe cercetare si dezvoltare al companiei nu stie secretul. Pentru ca nu face parte din familie.
La randul lor, Craigie si Debbie nu au avut dreptul sa stie taina pana nu au trecut de 30 de ani si au dovedit ca-si doresc cu adevarat sa conduca aceasta companie, iar ei la randul lor au hotarat sa tina secretul fata de copiii inca ceva ani.
Reguli de familie
In spatele legendei stau alte practici si trucuri despre care cei din clanul Zildjian spun ca le-au permis sa duca afacerea mai departe timp de secole. Fiecare Zildjian care vrea sa faca parte din acest business de familie trebuie sa aiba o diploma de facultate, de preferat in afaceri. De asemenea, trebuie sa faca un internship inca din timpul liceului sau cel tarziu al facultatii pentru a se obisnui cu standardele companiei.
O alta regula cere membrilor familiei sa lucreze si in alta firma pentru a acumula exprienta de la companii cu alte mentalitati. In momentul in care te-ai angajat in companie, cum tocmai a facut fiica lui Debbie, Cady, regulile stricte spun ca rudele nu raporteaza una alteia. Astfel, spune Craigie, este cel mai bine pentru fabrica. O regula instituita de cele doua surori: niciodata nu te casatoresti cu cineva din aceasta breasla. De asemenea, fiicele lor au fost sfatuite sa nu se casatoreasca cu vreun muzician sau tobosar.
Fenomen global
Sunt mai mult de 20 de milioane de afaceri de familie in SUA, care contribuie cu 5,9 trilioane de dolari anual si angajeaza mai mult de jumatate din forta de munca a tarii.
La nivel mondial, afacerile de familie sunt extrem de raspandite si contribuie cu 70% la PIB-ul global, dupa cum arata datele Family Firm Institute. Cu toate acestea, sunt doar cateva companii care rezista mai mult de trei generatii. "Numai 16% dintre companii rezista o generatie intreaga" a declarat John Davis, profesor la Harvard Business School.