Odata intorsi din Armata, soldatii aleg sa devina antreprenori. Ce business-uri infiinteaza fostii militari
Dupa ce si-au servit tara, infruntand pericolele de pe front, soldatii americani se intorc acasa fara siguranta unui loc de munca. Asa ca cei mai multi dintre ei, descurajati de situatie, se reorienteaza si decid sa devina proprii lor sefi, potrivit Bloomberg.
Robert Rummells, un fost soldat in armata americana timp de 22 de ani, spune ca tranzitia de la vechiul sau stil de viata la deschiderea unei afaceri in Richmond, Virginia, s-a facut natural. “Sunt un tip caruia ii place sa stea in natura, si nu am vrut sa ma simt legat de calculatorul din birou, vorbind la telefon. Am invatat ca pot lucra pentru mine insumi”, povesteste barbatul in varsta de 49 de ani, care a incercat mai multe slujbe pana sa isi deschida propria afacere cu pesticide.
Faptul ca cei intorsi din armata aleg antreprenoriatul a generat locuri de munca, reusind sa reduca rata somajului in randul veteranilor de razboi pana la minimul ultimilor patru ani. Cifra este foarte importanta, avand in vedere ca, potrivit estimarilor de la Casa Alba, peste un milion de americani sunt asteptati sa isi incheie stagiul militar pana in 2015.
Sistemul preferat de cei mai multi dintre ei este franciza. Francizele detinute de veterani au ajuns la 11.469 anul trecut, comparativ cu 6.081, in 2010, conform Asociatiei Internationale a Francizelor, o organizatie de comert ce isi are bazele in Washington.
Unul dintre motive ar fi ca oamenilor de afaceri care provin din sfera militara le place ideea de apartenenta la un sistem. “Veteranii sunt o alegere potrivita pentru asta, data fiind disciplina de care este nevoie ca sa administrezi o franciza. Sunt foarte multe aptitudinile care se transfera in acest domeniu”, explica Mary Thompson, de 49 de ani, fost ofiter de logistica in Marina, intre 1984 si 1992, acum presedinte al Waco, o franciza din domeniul instalatiilor, cu sediul in Texas.
Pe masura ce zeci de mii de veterani de razboi se intorc acasa, in America, comunitatea locala incepe sa ia la cunostinta lucrurile pe care acestia pot sa le faca si astfel ii ajuta sa isi puna bazele propriilor afaceri. Veteranii detin afaceri in valoare de aproximativ 2,4 milioane de dolari, reprezentand 9% din totalul celor de pe teritoriul Statelor Unite. Toate aceste firme au creat la randul lor locuri de munca pentru 5,8 milioane de americani, iar luna trecuta rata somajului pentru cei cu varsta mai mare de 16 ani a scazut la 7,5%, cel mai mic procent din ultimii patru ani.
Insa intoarcerea acasa nu s-a facut la fel de usor pentru toti. Kevin Safley, care a servit in Garda Nationala in Irak, in 2004-2005 si 2009-2010, spune ca s-a simtit foarte frustrat cand s-a intors acasa de pe front si a vazut ca nu mai putea conta pe slujba sa, ca mecanic pentru o mica flota de macarale, la o companie din Portland, Oregon. Chiar daca avea o diploma de inginer mecanic, angajatorii nu voiau sa riste sa il angajeze sau ii ofereau salarii foarte mici, avand in vedere ca putea fi oricand chemat inapoi la datorie.
“Tot ceea ce voiam sa fac, era sa muncesc cele 40 de ore pe saptamana si sa ma bucur de weekend, dar nu am putut”, spune Safley, de 37 de ani.
Cand in cele din urma a vazut ca nu are sorti de izbanda ca simplu angajat, a luat un imprumut si si-a deschis un atelier auto in sistem de franciza, in Vancouver, Washington, anul trecut. “A fost greu si inca invat. Dar facem bani si avem destui clienti. Daca nu ma dau batut, lucrurile se vor aseza in final”, este increzator Safley.
Drintre detinatorii de francize, veteranii sunt cu 30% mai dispusi decat restul sa angajeze un fost militar, potrivit unui sondaj al IFA, realizat in 2012 pe 791 de firme. Afacerile incepute de veterani, in sistem de franciza, variaza de la marketing direct si cupoane de reduceri, pana la scoli de muzica si pesticide.
“Ma simt de parca sunt din nou in misiune. De data asta am insa alti dusmani: tantari, purici si capuse”, spune fostul soldat Rummells.
Pe acelasi subiect: