Inima unei industrii extrem de profitabile. Ce contine asteroidul care se apropie de Pamant si valoreaza 195 mld. dolari
Asteroid indreptandu-se catre Terra.
In fiecare an, peste 900 de asteroizi sunt descoperiti in apropierea Pamantului. Companiile din domeniu si-au anuntat deja intentia de a profita de pe urma acestor formatiuni, despre care se crede ca reprezinta o importanta sursa de rezerve si de minerale, scrie Business Insider.
In functie de traiectoria pe care o au si de distanta la care vor trece pe langa planeta noastra, asteroizii se pot dovedi extrem de profitabili. Potrivit companiei Deep Space Industries, asteroidul care se va apropia de Terra in aceasta saptamana ar putea valora 195 miliarde de dolari, datorita resurselor de metal si combustibil.
Deep Space Industries planuieste lansarea primei flote de urmarire a asteroizilor in 2015. Sondele de marimea unui laptop vor fi trimise in spatiu, unde vor ramane intre doua si sase luni, cu scopul de a cerceta asteroizii care merita sa fie “vanati” pentru profit. In prezent, singurele informatii pe care le avem despre astfel de corpuri celeste sunt recoltate cu ajutorul telescopului si a meteoritilor – acele bucati din asteroizi care ating suprafata Pamantului. Datele sunt insa insuficiente, iar oamenilor de stiinta le vina greu sa determine o structura exacta sau viteza de rotatie.
Mini-sondele vor face fotografii, in incercarea de a distinge zacamintele de minerale pretioase, ca fierul, nichelul sau platina. Constructia si lansarea primei astfel de sonde va costa 20 de milioane de dolari. Banii vor veni de la sponsori, investitori si agentii spatiale, cum e NASA.
Un an mai tarziu, compania planuieste lansarea unor navete spatiale si mai mari, numite Dragon Flies, a caror misiune va dura intre doi si trei ani. Scopul lor este sa aduca la baza mostre din asteroizi, pentru ca cercetatorii sa le poata analiza compozitia. Ipotetic, in cele din urma am putea sa “taram” cu totul asteroizii cat mai aproape de Pamant.
Dar planurile SF ale Deep Space nu se opresc aici. Compania vrea sa colecteze apa de pe asteroizi, sub forma de gheata, pe care apoi, in decurs de zece ani, sa o transforme in combustibil pentru rachete. Statiile de alimentare s-ar muta astfel in Spatiu si ar ajuta la extinderea duratei de viata a satelitilor care inconjoara Terra.
Un alt proiect in desfasurare este un dispozitiv de forma unei imprimante 3D, care sa transforme parti dintr-un asteroid in metal sau direct in unelte. Panourile solare din Spatiu sunt si ele pe lista de bifat a companiei.
Crearea unor produse direct in Spatiu s-ar putea dovedi o miscare buna, din punct de vedere economic, avand in vedere ca trimiterea oricarui obiect in atmosfera costa extrem de multi bani. Oamenii de stiinta catalogheaza insa planurile ca fiind... optimiste.
Pe acelasi subiect: