Idei de afaceri. Au "furat" meserie peste hotare si acum si-au deschis propriile afaceri in tara
Romanii care au muncit ani de zile in strainatate pun acum in aplicare, cu succes, ce au invatat acolo. In Bistrita, de exemplu doi tineri au deschis un restaurant cu specific spaniol, iar in Maramures o femeie harnica pregateste branza dupa o reteta din Italia.
Domna Maria a fost plecata ani buni in Germania si Italia, unde a lucrat intr-o fabrica de branzeturi. Cu banii stransi s-a intorsa acasa, a cumparat 20 de vaci si s-a hotarat sa faca branzeturi italienesti, cu ardei si piper.
Maria Pralea: "Stiu sa fac si mozzarella cu ardei cu boabe de piper, dar nu prea avem lapte acum, pana la vara cand vom avea mai mult. In Italia am vazut tot felul de branzeturi. Le-am dus doamnelor odata rulada cu sunca si mozzarella si au zis mereu sa le fac."
O ajuta cei doi copii si foloseste doar cheag pregatit in casa. Iar branza o pune in slatina si o face patrata, ca sa fie mai usor de taiat.
Un kilogram de cascaval costa 30 de lei, iar doamna Maria il livreaza la domiciliu.
Si in Bistrita, doi tineri intorsi din Spania si-au deschis un restaurant cu specific iberic.
Alin si Raluca au adus cu ei si retetele spaniolilor. In bucataria lor miroase a orez prajit, sosuri condimentate si fructe de mare.
Alin Marcu: "Am nimerit si eu intr-o bucatarie la spalat de vase, ca multi alti romani, si incet am inceput sa prind, sa vad cum se fac treburile, cum se misca lumea prin preajma. A inceput sa-mi placa, am inceput sa castig bani, sa-mi placa mai mult."
A cunoscut-o pe Raluca printre spanioli. Acum trei luni s-au intors in tara, s-au casatorit, apoi au deschis restaurantul.
Pentru cei dornici de macare spaniola, o portie de paella cu fructe de mare pentru doua persoane costa 55 de lei.