Grecia sa pregateste sa concedieze 150.000 de bugetari, un sfert din numarul total
Atena, Grecia
Grecia negociaza cu institutiile financiare internationale pentru a obtine urmatoarea transa din finantarea externa, principalul obstacol fiind, de aceasta data, discutiile privind disponibilizarea a 150.000 de bugetari pana in 2015, aproape un sfert din numarul total de functionari.
Statul avea aproape 670.000 de angajati in luna octombrie a anului trecut, cifra care nu include posturile din companii de stat, precum cele de transport public.
Identificarea posturilor redundante si implementarea unui sistem care sa asigure plecarea celor 150.000 de functionari publici este cea mai importanta preconditie impusa de institutiile financiare internationale pentru urmatoarea transa, de 2,8 miliarde euro, care ar trebui transferata statului elen in luna aprilie.
Dupa mai mult de o saptamana de negocieri, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord, potrivit Bloomberg.
"Reducerea numarului de angajati din sectorul public este o parte importanta a programului si este totodata una dintre cele mai dificile chestiuni din punct de vedere politic. Iar din perspectiva guvernului elen, care are in componenta doua partide de centru-stanga, este extrem de dificil sa implementeze cu adevarat aceste concedieri. Ma tem ca aceasta problema va ramane un subiect de disputa la fiecare evaluare", comenteaza pentru Bloomberg Holger Schmieding, economist sef la Berenberg Bank, in Londra.
Grecia are in derulare un acord de finantare externa de 130 miliarde euro cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in prelungirea unui program anterior de finantare, de 110 miliarde euro. Guvernul elen trebuie sa atinga numeroase tinte stricte privind deficitul bugetar pentru a obtine transele din imprumut, inclusiv in privinta reducerii numarului de functionari publici.
Anul trecut, institutiile financiare internationale au amanat cu doi ani, pana in 2016, termenele pentru atingerea tintelor de reducere a deficitului bugetar, dupa formarea unui guvern sub conducerea premierului Antonis Samaras, care a gasit cu dificultate sustinere in Parlament in urma a doua runde de alegeri cu rezultate fragmentate, in timpul carora s-a pus in discutie iesirea statului din zona euro.
Potrivit conditiilor din acordul de finantare externa incheiat in 2010, Grecia trebuie sa concedieze 25.000 de angajati din sectorul public in acest an si un total de 150.000 pana la finele lui 2015. In timp ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 20% in ultimii 4 ani, fara a pune la socoteala eliminarea unor sporuri si bonusuri, locurile de munca ale functionarilor publici din Grecia sunt protejate prin constitutie.
Aproximativ jumatate din cheltuielile publice ale guvernului elen reprezinta salarii si pensii. Guvernul s-a angajat sa inlocuiasca maximum 1 din fiecare 10 angajati care pleaca din sistem.
Numerosi politicieni, inclusiv presedintele Stangii Democrate, unul dintre cele doua partide mai mici din coalitia de guvernare, considera ca reducerea numarului de angajati din sectorul public va inrautati situatia din economie, aflata in cel de-al saselea an consecutiv de recesiune.
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu 6,4% anul trecut, iar Comisia Europeana anticipeaza un declin de 4,4% pentru acest an. Somajul din Grecia a depasit un sfert din forta de munca, iar rata somajului in randul tinerilor (15-24 ani) este de 57,5%, cea mai ridicata din zona euro.
Guvernul elen nu se mai finanteaza din piata din aprilie 2010, fiind dependent in totalitate de finantarea externa de la UE si FMI si de veniturile colectate din economie, insuficiente pe fondul recesiunii si aparatului birocratic ineficient.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit in luna decembrie sa transfere Greciei, pana in martie, 49,1 miliarde euro din programul de finantare externa, aproximativ jumatate din suma fiind destinata recapitalizarii bancilor. Grecia a primit 34,3 miliarde euro in decembrie, 9,2 miliarde euro in ianuarie, cu transe totalizand 5,6 miliarde euro programate pentru februarie si martie. Contributia FMI pentru primul trimestru din acest an este de 3 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: