Cum s-au reinventat micile afaceri pe timp de pandemie. Banii europeni și mutarea în online, soluțiile salvatoare
Mulți întreprinzători s-au trezit cu lacatul pe uşă, peste noapte, din cauza pandemiei. Pentru unii, adaptarea a însemnat mutarea afacerilor online. Pentru alții, modificarea obiectului de activitate.
Cei care au primit fonduri prin programul Start-up Plus au reușit să plătească salariile în aceste luni și chiar să le ofere beneficii clienților. Despre profit încă nu poate fi vorba.
Mirela Perța a deschis o patiserie în Timișoara, la finalul anului trecut. Cu cei 40 de mii de euro obţinuţi prin programul StartUp Plus a cumpărat cuptoare performante şi a plătit primele salarii. Inclusiv după ce a închis, din cauza situației actuale. Deocamdată, merge ea la clienți.
Mirela Perța, proprietar patiserie: “E foarte important pentru a nu pierde contactul cu clientul. Sunt şi pierderi, recunosc, pentru că faci mai multe produse. Să ne menţinem măcar pe linia de plutire, nu să scoatem un profit.”
Un întreprinzător organizează evenimente în restaurantele pe care le are în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Şi el a decis să livreze la cerere, în această perioadă dificilă.
Constantin Covaliu, organizator de evenimente/proprietar de restaurant: “Am încercat să împingem, să amânăm evenimentele cât mai pe toamnă, posibil aşteptând semne de pentru când putem să le reluăm, iar la restaurante am încercat şi avem variante de take-away, de delivery, situaţia nu este deloc roz.”
Afectaţi sunt şi cei care au investit în locuri de joacă. O astfel de afacere a fost lansată cu fonduri europene de Cătălin Zoican, în Timişoara. Acum, antreprenorul face cursuri şi ateliere online cu cei mici.
Salariile sunt acoperite de programul Start-Up Plus, ceea ce îi permite să își ofere serviciile gratuit. Dar și să își păstreze clienții aproape.
Cătălin Zoican, proprietar loc de joacă: “Le-am spus că se pot baza pe noi în ceea ce priveşte partea de distracţie cu cei mici, că putem noi să fim online pentru ei şi să facem tot felul de activităţi, aproape zilnic am avut parte de mişcare. I-am învăţat să planteze seminţe de legume şi de fructe pe care ei să le îngrijească acasă şi să vadă roadele.”
Beneficiarii fondurilor au fost ghidați, în aceste vremuri, de responsabilii de proiecte.
Prin programul Start-Up Plus au fost înfiinţate în ultimii doi ani peste opt mii de firme. Beneficiarii au primit inițial trei sferturi din necesarul de finanţare. Restul de bani le intră în conturi doar dacă cifra anuală de afaceri va atinge 30 de procente din valoarea primei tranșe oferite.
Pe acelasi subiect: