China, gura de oxigen pentru Europa. Cum fac bani la Beijing micii intreprinzatori de pe continent VIDEO
Pe langa Australia, China pare sa fie perceputa tot mai mult drept un taram al tuturor posibilitatilor. Iata povestea unei femei de afaceri care a dat Elvetia pe Beijing si nu-i pare rau deloc.
''Ma bucur ca sunt in China, nu vreau sa ma intorc! Am plecat la momentul potrivit'', spune Claudia Masuger, femeie de afaceri.
In urma cu patru ani, Claudia si-a luat diploma in viticultura si a plecat sa-si caute norocul in China.
''Am venit aici cu o valiza de mostre de vin si nu prea aveam bani de cheltuit, asa ca locuiam prin hosteluri de tineret si mergeam din firma in firma. A fost destul de greu, dar am reusit”, spune Claudia Masuger.
Acum are magazine in mai multe orase si 50 de angajati. Vinde vinuri unei piete care isi compenseaza nepriceperea cu entuazismul.
Afacerea Claudiei e doar o particica din schimburile comerciale in valoare de 500 de miliarde de euro pe an, ce au loc intre China si Europa. Exista si dezacorduri, dar europenii nu pot sa nu se uite cu jind la cresterea economica solida a Chinei.
''Exista un sentiment de uimire si admiratie fata de cresterea Chinei. Asta s-a vazut cand europenii au venit la chinezi cu palaria in mana, dupa ultimul summit, ca sa le dea niste bani'', explica Patrick Chovanec, economist.
“Inrautatirea situatiei din Europa nu-i face bine nici Chinei. Aceasta are nevoie de piete flamande unde sa exporte, dar in acelasi timp are cam trei trilioane de dolari blocati in rezerve de valuta straina, majoritatea in dolari, dar aproximativ un sfert in euro. China are deci mult de pierdut”, comenteaza CNN.
Pe acelasi subiect: