Banii n-au miros. Intreprinzatorii care au pus pe picioare business-uri prospere din... excremente VIDEO
Vorba romaneasca "Sa faci bani din piatra seaca" este adaptata cu succes de multi intreprinzatori, care au reusit sa dezvolte afaceri prospere... din excremente. Materia prima provine de la lillieci, gaini sau chiar din reteaua de canalizare. Unii folosesc fecalale pentru agricultura, insa altii produc si curent electric.
In Bistrita-Nasaud, la Prundul Bargaului, localnicii au aflat de la un biolog ca reziduurile provenite de la lilieci pot fi transformate intr-un ingrasamant minune.
Ciudatele mamifere s-au aciuat de multi ani in podul bisericii din comuna. Asa ca in loc sa alunge..."duhurile rele" din Casa Domnului, gospodarii se bucura ca acestea si-au facut lacas acolo. "Dupa ce pun gunoiul e foarte bun, uitati, merele astea sunt mari gustoase si pufoase", explica acesta.
Gunoiul ecologic, fara nici un fel de chimicale, le-a si dat primele trufandale. "Anul trecut am arat, am pus gunoi de liliac si acum usturoiul meu este verde...", spune o alta intreprinzatoare.
Cativa studenti din Cluj au obtinut fonduri din strainatate pentru a ingriji locul in care si-au facut colonia liliecii. "Am reusit cu fondurile din Germania sa facem amenjari in podul bisericii, am pus usi, am pus podea dubla. Liliecii sunt animale folositoare pentru om", explica Anda Culisir, biolog.
La Vaslui, un arab face bani din...gainat. Creste 500.000 de pasari care produc peste 30 de tone de excremente. Amestecat cu furaje gainatul produce biogaz. Acesta alimenteza cateva motoare care produc electricitate. Astfel investitorul poate asigura un sfert din consumul de energie electrica al orasului Vaslui.
"Am abordat un program de cofinatare cu Uniunea Europeana in valoare de trei milioane de euro. Sper ca la sfarsitul lunii mai sa avem energie livrata in sistem national", spune si Ahmed Addeiri, om de afaceri.
Intr-un alt colt al tarii, in judetul Covasna, sunt reciclate reziduurile provenite din reteaua de canalizare a orasului Sfantu Gheorghe.
Nu miroase placut insa biogazul este o resursa foarte eficienta. De pilda aici, la staia de epurare de la Sfantu Gheorghe toate aceste motoare functioneaza cu energie produsa pe baza de biogaz. In plus, si incalzirea este asigurata de materia prima produsa aici pe loc. Pentru ca s-au convins de eficienta sistemului, autoritatile vor sa extinda intreaga operatiune.