Altfel de ferme. Cat de profitabile sunt afacerile cu salbaticiuni
Intr-un domeniu aproape fara concurenta, au aparut afacerile cu salbaticiuni. La poalele muntilor Fagaras, de exemplu, o familie creste caprioare si cerbi adusi din Germania, si nu accepta sa le vanda decat pentru agrement, proprietarilor de pensiuni. Zonele superbe de la munte capata alt farmec pentru turistii veniti de la oras, daca apar in peisaj asemenea vietuitoare, blande si prietenoase. Iar in Moldova, un fost granicer a pus bazele unei ferme de porci mistreti, pe care-i vinde pentru carne, cu un profit bun.
In Poiana Neamtului, la 15 kilometri de Avrig, intr-un decor de vis, intalnim 20 de caprioare si cerbi pe care turistii ii pot filma si-i pot hrani din palma. In tarcul de 3 hectare, domnul Ilie a adus patru caprioare si un cerb, pe care i-a cumparat cu 10.000 de euro. Acum are opt cerbi si 12 ciute de toata frumusetea.
"Este prima generatie de cerbi nascuti la mine, exemplare frumoase. Acesta are patru ani. Dupa cum vedeti si dvs., este foarte bland si cuminte, pe timp de vara vine la gard la oricine ar veni aici", povesteste Ilie Stoica, proprietar de pensiune.
Proprietarul vinde cate un exemplar si altor iubitori de animale, dar nu ar concepe sa faca cineva friptura dintr-un asemenea animal superb. Pe piata, o caprioara ajunge la aproximativ 500 de euro, iar un cerb, la 1.000 de euro.
La 50 de kilometri de Iasi, in comuna Bivolari, spre malul Prutului, un fost granicer iesit la pensie are o ferma de porci mistreti. In urma cu doi ani, gospodarul a cumparat de la un crescator din Transilvania un vier si cateva femele, cu 250 de euro fiecare. Acum are 10 mistreti, iar la sfasitul primaverii numarul se va dubla. "Un porc de 100 kg poate sa ajunga la 500-600 de euro, pentru ca sunt foarte cautati", precizeaza Gheorghe Anitoaie, crescator de mistreti .
Omul are deja clienti in toata tara, mai ales ca aceasta carne contine foarte putin colesterol. "Carnea e alba, slaba. Grasime are putina, tare, de un deget , fata de ai nostri domestici sunt mult mai buni", spune un consumator.
Si in Bistrita exista cateva ferme de mistreti. In patru ani, un porc ajunge la 120 de kilograme si se poate vinde si cu 1.000 de euro.