A atras cele mai mari companii din lume intr-un singur an. Tara in care reteaua de telecomunicatii e la pamant, dar unde gigantii vad un potential urias
Myanmar este considerata una dintre cel mai putin exploatate piete de afaceri din lume, insa marile companii au intrezarit deja oportunitatea si toate isi doresc sa acapareze o bucatica din teritoriu, scrie CNN Money.
Joi, Myanmar a demarat unul dintre cele mai importante proiecte pentru tara: o serie de contracte menite sa construiasca aproape de la zero reteaua de telefonie mobila. Castigatorii licitatiilor au fost firmele de telecom din Norvegia si Qatar, care au reusit sa ia fata companiei conduse de George Soros si sa depaseasca altor sapte finaliste.
Potrivit unui comunicat de presa, Telenor (din Norvegia) si Ooredoo (din Qatar) sunt cele care au semnat contractele. Cele doua firme si-au propus sa furnizeze servicii de telefonie pe teritoriul intregului stat in numai cinci ani.
“Asteptam cu nerabdare sa lucram cu guvernul si oamenii din Myanmar, pentru a ajuta la dezvoltarea industriei de telecomunicatii din tara”, a declarat pentru CNN Sigve Brekke, seful Telenor Asia.
Potentialul pietei din Myanmar este unul urias, avand in vedere ca mai putin de 10% din cei 55 milioane de locuitori au un telefon mobil. Potrivit guvernului, peste 90 de firme si-au dorit sa incheie un contract pentru furnizarea de servicii de telefonie mobila.
Timp de zeci de ani, tara a fost ocolita de firmele straine, din cauza politicilor dictatoriale. In plus, infrastructura subreda ridica mari probleme tuturor investitorilor potentiali, facandu-i sa-si reconsidere variantele. Odata cu relaxarea sanctiunilor primite din partea Statelor Unite, lucrurile au inceput sa se schimbe si guvernul a promis ca va actiona pentru a implementa un regim democratic in zona. Din acel moment, multinationalele au luat cu asalt tara, printre acestea numarandu-se Visa, Coca-Cola, Ford, General Electric, Procter & Gamble sau Chevron.
Din cauza ca in trecut controlul guvernamental excesiv asupra industriei de telecomunicatii ducea la preturi foarte mari, multi dintre cetateni nu isi puteau permite un contract de telefonie. Pana de curand, pentru o cartela SIM pentru mobil, care in mod normal ar trebui sa coste in jur de 10 dolari, locuitorii din Myanmar erau nevoiti sa plateasca 2.500 de dolari.
In plus, liniile telefonice din tara sun “rare, scumpe si nu prea functioneaza”, a declarat pentru CNN Peter Maher, director executiv al Visa, in Asia de sud-est.
Un alt exemplu este venirea Coca-Cola, dupa o absenta de 60 de ani. Compania vinde 1,8 miliarde de produse in fiecare zi, sustin reprezentantii sai. Insa in ultimele sase decenii, niciuna dintre bauturile sale nu a fost comercializata pe piata din Myanmar. Motivul a constat in sanctiunile comerciale acordate Statelor Unite pe fondul juntei militare (denumire data in tarile iberice si latino-americane unui grup de insurgenti care cuceresc puterea de stat prin forta armelor) care a condus tara intre 1962 si 2011. Hillary Clinton a facut, in 2011, o vizita oficiala in Myanmar. A fost pentru prima data in ultimii 50 de ani cand un secretar american de stat a ajuns pe aceste meleaguri.
„Sticla de Coca-Cola reprezinta imaginea perfecta a capitalismului”, este de parere Tom Standage, autor al cartii „History of the World in Six Glasses”. Si PepsiCo, principalul concurent al Coca-Cola, si-a anuntat comercializarea brandurilor din portofoliu in Myanmar.
Impresionat este faptul ca si turismul din tara da semne de crestere. Toate hotelurile de aici sunt pline, noteaza jurnalistii Business Insider, care au stat de vorba cu un investitor din aceasta tara. Foarte multe camere de hotel au fost rezervate cu cateva luni inainte.
Care sunt insa factorii care ajuta Myanmar sa fie atat de cautata? Pe scurt, detine toate “armele” de care lumea are nevoie. “Potentialul statului Myanmar este prea mare ca unii investitori sa-l ignore. Una dintre marile piete din Asia, bogata in petrol, gaze naturale si pietre pretioase. Totodata, are potentialul de a deveni una dintre principalele piete de export de orez si fructe de mare. Ca sa va faceti o idee cu privire la rezervele de gaze naturale de care dispune Myanmar, aflati ca s-ar situa pe locul 10 la nivel mondial. Totodata, aici costurile fortei de munca sunt mici si ajuta la sustinerea productiei”, relateaza si Wall Street Journal.
Jurnalistul Doug Clayton a vizitat orasul Rangoon (Yangon) si a scris despre experienta asiatica. Potrivit lui Doug, Myanmar detine cea mai mare suprafata din tarile din sud-estul Asiei, precum si numeroase delte. Numara peste 1.200 de mile de coasta neintrerupta, porturi adanci, amplasate strategic la Oceanul Indian si 600 de mici insule tropicale.
Taramul celor 2.000 de pagode
Este taramul celor 2.000 de pagode (temple budiste) si al plajelor virgine, ceea ce face din Myanmar un turism de business cu urias potential. “As indrazni sa ridic Myanmar la acelasi potential turistic cu Thailanda – care primeste anual 14 milioane de turisti. Deocamadata, Myanmar gazduieste doar 300.000 de turisti”, concluzioneaza Doug Clayton.
Asadar, comparatia cu Thailanda nu poate fi trecuta cu vederea, sustin jurnalistii americani. “Pentru a intelege potentialul Myanmar, uitati-va la Thailanda, o tara asemanatoare din punct de vedere al suprafetei si populatiei. Inca din Al Doilea Razboi Mondial, economia thailandeza a devenit de 10 ori mai mare decat cea din Myanmar”, sustine jurnalistul american.
Rangoon a fost candva capitala bogata a statului Myanmar, colonizat de englezi. Era odata un important exportator de orez, petrol si materiale de constructii. “Pana in 1920, Rangoon devenise centrul Asiei, iar zece ani mai tarziu, economia tarii era de doua ori mai dezvoltata decat cea chineza. Astazi, lucrurile s-au schimbat. China a devenit de sase ori mai mare decat Myanmar”, afirma Doug.
Simpla pozitie geografica acorda importanta acestei tari asiatice: e localizata intre China si India, ca un liant. Este o tara mare, de marimea Frantei (aproximativ 60 milioane de locuitori) si reprezinta o intersectie naturala de drumuri. Recent, autoritatile asiatice au inceput sa lucreze la o retea de conducte, autostrazi si trenuri, care sa uneasca Myanmar cu cele mai importante doua mari piete din lume: China si India.
“Vor exista nenumarata oportunitati de investitii. In urmatoarele luni, noi finantari vor fi atrase. Oficialii Bursei de la Tokio au anuntat ca vor ajuta Myanmar sa-si cladeasca propria bursa. Nenumarate companii cauta deja sa-si extinda afacerile in Myanmar. Cele mai multe dintre ele sunt firme din Asia, dar exista si cateva intreprinderi din Vest, care cauta sa-si faca loc pe o piata noua”, a declarat investitorul strain, citat de Business Insider.
Cel mai mare investitor al statului Myanmar a fost, pana acum, China. In afara de petrol si gaze naturale, oportunitati exista insa si in domeniul materialelor de constructii, automobilelor sau turismului (in special, hoteluri).
Mai multe despre:
#Myanmar#investitii
Pe acelasi subiect: