Romania primeste jumatate de miliard de euro de la UE, pentru continuarea a 11 proiecte de transport, alimentare cu apa si managementul deseurilor
Potrivit sursei citate, proiectele se inscriu intr-o serie de domenii esentiale, precum transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apa si managementul integrat al deseurilor.
"Prin deciziile adoptate, am facilitat continuarea acestor proiecte, incepute in perioada 2007 - 2013, in actuala perioada de programare. Sunt proiecte esentiale pentru dezvoltarea Romaniei si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor", a precizat Corina Cretu.
Proiectele de transport cuprind constructia autostrazii Lugoj - Deva pe sectiunea Dumbrava - Deva, parte a retelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de calatorie intre aceste puncte si se va reduce numarul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ si reabilitarea liniei de cale ferata dintre Coslariu si Simeria, componenta a coridorului pan - european IV, pentru cresterea vitezei de circulatie a trenurilor la 160 kilometri/ora.
In ceea ce priveste managementul deseurilor, proiectele se refera la dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor in judetele Suceava, Dolj, Bihor, Alba, Cluj si Vrancea.
Cele sase proiecte de management al deseurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deseuri prin integrarea activitatilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare si eliminare. De asemenea, se are in vedere inchiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene, se mai arata in comunicat.
Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata sunt prevazute a se realiza in judetele Gorj si Bacau. Proiectele de apa si apa uzata includ realizarea de infrastructura si facilitati de tratare a apei uzate. Captarea de apa va fi imbunatatita, reteaua si instalatiile de pompare sunt reabilitate si extinse, iar statiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau imbunatatite.
"Aceasta infrastructura contribuie la oferirea de servicii si la un grad de acoperire in domeniul de apa curenta si apa uzata in conformitate cu directivele europene, in mod special cele legate de calitatea apei si tratarea apei uzate in mediul urban", se spune in comunicat.
In ceea ce priveste prevenirea dezastrelor naturale, in judetul Iasi sunt prevazute lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut - Barlad. Acest proiect presupune construirea de poldere, dragarea si stabilizarea albiilor raurilor, precum si cartografierea riscului de inundatii. Un numar de 16.000 de locuitori ai judetului Iasi vor beneficia in mod direct de o mai buna protectie impotriva inundatiilor, se precizeaza in comunicat.