Corina Crețu: România va pierde o mare parte din fondurile UE pentru infrastructură. Rata de absorbţie în 2019 a fost de doar 31%
Corina Cretu
Europarlamentarul Pro România Corina Creţu atrage atenţia că România va pierde o mare parte din fondurile pentru infrastructură alocate din bugetul Uniunii Europene.
Creţu a declarat vineri că României i-au fost alocaţi zece miliarde de euro pentru infrastructură, însă rata de absorbţie la finalul anului 2019 a fost de doar 31%.
"Practic, se vor pierde foarte mulţi bani pe anul acesta, ceea ce nu ne va ajuta deloc în negocierile pentru banii pe exerciţiul financiar viitor, având în vedere că nu putem cheltui banii care s-au alocat pe anul acesta. Proiecte nu există depuse la Comisia Europeană. Eu, în iulie, când am plecat, am plecat cu toate proiectele de apă, canalizare, infrastructură, metrou, toate depuse şi aprobate", a afirmat Creţu.
Aceasta a vorbit la Iaşi şi despre necesitatea ca proiectele de autostrăzi Iaşi - Târgu Mureş şi Bacău - Braşov să fie incluse în Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care va fi negociat de Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru exerciţiul financiar viitor.
"În nod normal, ar trebui ca această autostradă Târgu Mureş - Iaşi, ca şi Bacău - Braşov să fie prinse în Programul Operaţional de Infrastructură Mare, care va fi negociat de Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru perioada 2021- 2027. Este trist faptul că s-a scos într-adevăr de pe formula parteneriat public-privat, cu care Comisia Europeană nu era confortabilă, dar pe de altă parte avem o rată de absorbţie pe infrastructură de 31%", a precizat eurodeputatul.
Pe de altă parte, Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat că rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanţă de media UE, care este de 39%.
”Până astăzi, în România au intrat 11,04 miliarde euro bani europeni, prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde euro plăţi directe către fermieri”, a declarat secretarul de stat jurnaliştilor români prezenţi la Bruxelles.
Valoarea totală a liniilor de finanţare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezintă 96,5% din alocarea totală a României în actuala perioadă de programare, mai spune Carmen Moraru.
”46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate. Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanţă de media UE, care este de 39%. Pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune”, a adăugat oficialul.
În ceea ce priveşte viitoare perioada de programare (2021-2027), conform propunerii Comisiei, România ar urma să beneficieze de aproximativ 30,6 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: