Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Când începe vaccinarea
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni autorizarea condiţionată pe teritoriul Uniunii Europene a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech, informează Reuters.
Acesta este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa. În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână, scrie Agerpres.
Ţări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, Austria şi Italia, au anunţat deja că plănuiesc să înceapă vaccinările pe 27 decembrie, în contextul în care Europa încearcă să prindă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie, care au demarat deja campaniile lor de vaccinare la începutul lunii decembrie.
Recomandarea adoptată de EMA vizează persoanele din Europa cu vârste de cel puţin 16 ani, a precizat directorul instituţiei, Emer Cooke.
Comisia Europeană va trebui să aprobe în mod formal vaccinul. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă ca această decizie să fie luată luni seară.
"Este un moment decisiv în eforturile noastre pentru a livra europenilor vaccinuri sigure şi eficiente", a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj publicat pe Twitter.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a prezentat un calendar al activităţilor din campania de vaccinare: în data de 21 decembrie, comisia de specialişti de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenţia de emitere a acestei autorizări condiţionate, în data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiţionată de punere pe piaţă şi pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin.
”Este o tranşă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise şi imediat după se pune în funcţiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă a precizat, de asemenea, că nu mai este necesară o autorizare a vaccinului şi din partea autorităţilor din România, în speţă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, pentru că, din moment ce Comisia Europeană preia de la Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare, este valabilă în toate cele 27 de ţări membre ale UE.