Ziua recordurilor. Moneda elvetiana bate si euro si leul
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni pentru francul elvetian un curs de referinta de 3,5742 lei/franc, cu 9,5 bani mai mare fata de cel de vineri, ajungand astfel la maximul istoric. Si moneda unica s-a apreciat astazi cu 2,35 bani, ajungand la 4,2272 lei/euro, scrie Mediafax.
In sesiunea de vineri, cursul anuntat de banca centrala pentru francul elvetian a fost de 3,4792 lei/franc, iar pentru euro referinta s-a plasat la 4,2037 lei/euro.
Euro, un nou minim fata de francul elvetian
Euro a atins luni un nou minim record fata de francul elvetian, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane in economiile europene mari, iar tendinta negativa a monedei unice pare ca va continua, transmite Reuters.
Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru o reuniune de urgenta referitoare la Grecia, in conditiile amplificarii pericolului ca criza sa afecteze si Italia.
Cotatia euro a fost influentata si de o informatie publicata de Financial Times potrivit careia liderii europeni iau in considerare un default (faliment) controlat al Greciei, prin care sa poata fi echilibrata situatia financiara a acestui stat.
Euro s-a depreciat cu 1,2%, la 1,1790 franci pe unitate.
Fata de moneda americana, euro a coborat cu 1,3%, la 1,4088 dolari pe unitate, fiind aproape de cel mai redus nivel din ultima luna.
Moneda europeana s-a depreciat cu 1,4% si fata de yenul japonez, la 113,36 yeni pe unitate.
"Euro va ramane sub presiune toata saptamana. Exista multe riscuri, in special testele de stres aplicate bancilor europene, care vor fi publicate vineri", sustine Tom Levinson, analist la ING.
Mai mult, Levinson crede ca euro poate testa nivelul de 1,4000 dolari pe unitate, daca politicienii nu vor reusi sa calmeze pietele in privinta Greciei si Italiei.
Leul a inceput sa se deprecieze inca de la deschiderea sesiunii de luni, in linie cu valutele din regiune, pe fondul temerilor ca Italia, care are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, ar putea fi atrasa in criza datoriilor suverane.
Valutele tarilor vecine si-au accentuat de asemenea corectiile din debut, la 0,4 - 0,6%. Investitorii sunt ingrijorati si in privinta rezultatului testelor de stres, care vor fi anuntate pe 15 iulie, si instabilitatea politica din Italia, guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi fiind slabit de scandaluri si conflicte interne.
Pe acelasi subiect: