Valutele din Europa de Est s-au apreciat, dupa anuntarea acordului de pace in Ucraina. Bursa de la Moscova a crescut puternic, iar costurile de finantare ale Rusiei au scazut
UPDATE Bursa de la Moscova este in crestere puternica, iar costurile de finantare ale Rusiei au scazut pentru a doua zi consecutiva dupa ce presedintele Putin a anuntat incheierea unui acord pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina, insa rubla s-a depreciat usor fata de dolar, transmite Bloomberg.
Indicele RTS al bursei de la Moscova este in urcare cu 4,4%, dupa ce a crescut cu pana la 5,7% in prima parte a sedintei, si ar putea incheia ziua cu cel mai mare avans de dupa 8 decembrie, pe fondul optimismului privind reducerea riscului unor noi sanctiuni economice impotriva Rusiei.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat joi ca un acord a fost incheiat la Minsk pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand de duminica, 15 februarie.
"Acordul reduce riscul aplicarii de noi sanctiuni impotriva Rusiei, insa ramane problema respectarii termenilor. In cazul reluarii ostilitatilor, pietele vor reactiona negativ", a spus Vitali Isakov, manager in cadrul fondului rus de administrare a activelor Otkritie Asset Management.
Randamentele obligatiunilor ruse pe cinci ani au continuat sa scada joi si au ajuns la 13,67%, cu 0,14 puncte procentuale sub nivelul de marti. Cu toate acestea, costul la care Rusia se poate imprumuta pe pietele externe ramane cu aproape 6 puncte peste nivelul de la finele lunii februarie de anul trecut, inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea.
Rubla a crescut cu pana la 1,2% fata de dolar in urma anuntului privind acordul cu Ucraina, insa a trecut pe scadere la scurt timp, iar in jurul orei 13:30 se tranzactiona la 65,446 unitati, in coborare cu 0,3% fata de inchiderea de miercuri. De la inceputul anului, rubla s-a depreciat cu 6,3% fata de dolar.
La BNR, euro a scazut cu un ban, la 4,4316 lei. Francul elvetian a pierdut 3,64 bani
Cursul anuntat de BNR pentru euro a scazut joi cu 1,04 bani, la 4,4316 lei, dupa ce anuntarea unui acord de incetare a ostilitatilor in criza din Ucraina a oferit suport valutelor din Europa Centrala si de Est, in timp ce referinta francului elvetian a coborat cu 3,64 bani, la 4,2024 lei, potrivit Mediafax.
BNR a anuntat miercuri cursul euro la 4,4420 lei, pentru prima data in luna februarie peste 4,44 lei, iar pe cel al francului elvetian la 4,2388 lei.
Francul elvetian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.
La maximul de 4,5817 lei, francul era in urcare cu 22,5% fata de cursul de 3,7415 lei inregistrat la 14 ianuarie, inainte de decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafon.
In prezent, francul se plaseaza cu 8,3% sub recordul din 23 ianuarie, dar se afla cu 12,3% peste referinta BNR din 14 ianuarie, ultima inainte de anuntul Bancii Elvetiei.
Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs in scadere cu 1,89 bani, de la 3,9270 lei la 3,9081 lei. Cursul record pentru dolar a fost anuntat de BNR tot pe 23 ianuarie, data la care moneda americana a fost cotata la 3,9980 lei.
"Leul a fost sustinut de stirea ca s-a incheiat acordul privind Ucraina. In regiune, celelalte valute au avut aceeasi miscare, de revenire in raport cu euro", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.
In regiune, forintul si zlotul s-au aprecitat cu 0,6% fata de euro, usor mai accentuat decat leul.
In criza din Ucraina, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca un acord a fost incheiat pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand de duminica, 15 februarie. Putin, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, cel francez, Francois Hollande, si cancelarul german, Angela Merkel au negociat pe parcursul noptii in capitala Belarusului in vederea solutionarii conflictului ucrainean.
Pe acelasi subiect: