Dolarul a depasit francul elvetian: peste 4,20 lei. Euro continua sa scada fata de moneda americana si se apropie de paritate. ING: Ne asteptam la un curs spre 4,46 lei/euro
Cursul dolarului anuntat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al saselea record consecutiv, si a depasit francul elvetian, in contextul aprecierii monedei americane pe pietele externe, in timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.
Marti, BNR a anuntat un curs de 4,1279 lei pentru dolar si de 4,4435 lei pentru euro.
Referinta francului elvetian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.
Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elvetian pe 14 ianuarie, ultima zi inainte ca Banca Elvetiei sa elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renuntarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternica si foarte rapida a monedei elvetiene, care a depasit dolarul.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Aproape de ora 13:00, la care BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4450 lei, fata de 4,4475 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de marti.
"Leul a incheiat sedinta de ieri aproape de 4,4460 lei/euro, o pierdere de aproximativ 0,1%, dupa ce se miscase mai devreme spre 4,45 lei/euro. Leul a fost foarte linistit in ultima perioada si este mai slab cu doar 0,1% raportat la momentul dinaintea publicarii vinerea trecuta a datelor foarte bune pentru piata muncii din SUA, care au sugerat ca o majorare a dobanzii Fed ar putea veni mai devreme. In aceeasi perioada, zlotul si forintul s-au depreciat cu 1,1%, respectiv 1,4% raportat la euro. Ne asteptam, astfel, ca moneda romaneasca sa le urmeze pe cele regionale intr-o miscare de depreciere in perioada urmatoare si sa se indrepte spre 4,46 lei/euro", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a economistilor ING Bank Romania.
Schimburile au avut loc intre un nivel minim de 4,4400 lei/euro si un maxim de 4,4465 lei/euro.
In regiune, forintul si zlotul s-au apreciat cu 0,4% fata de euro, mai puternic decat leul.
Pe pietele externe dolarul era cotat in urcare cu 1,2% aproape de ora 13:00, la 0,9464 euro. Moneda americana s-a intarit fata de cele mai multe dintre valutele importante si a depasit francul elvetian, aflat in crestere cu 0,5%, la 0,9396 euro.
Euro continua sa scada fata de dolar si se apropie de paritate
Moneda unica europeana continua sa piarda teren in fata dolarului american si se apropie de paritate, deprecierea fiind alimentata de programul BCE de relaxare monetara si de speculatii privind o posibila majorare a dobanzii cheie in SUA, transmite MarketWatch.
Cotatiile euro au coborat miercuri cu 1,17% la 1,0584 unitati pentru un dolar, de la 1,07 unitati/dolar marti seara. Moneda europeana se tranzactioneaza in prezent la cel mai redus nivel din aprilie 2003, iar daca se va deprecia sub 1,0501 unitati/dolar, va atinge cea mai scazuta cotatie incepand cu ianuarie 2003.
Cursul euro a scazut in acest an aproape constant, influentat initial de anuntul BCE privind extinderea programului de achizitii de obligatiuni din zona euro prin includerea titlurilor de stat, iar apoi de lansarea efectiva a noilor achizitii, care a avut loc luni. Prin programul de relaxare cantitativa, BCE tipareste bani pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale si alte active din zona euro. Institutia bancara estimeaza ca va injecta in piete 60 de miliarde de euro lunar pana in septembrie 2016.
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale din zona euro au coborat puternic in urma lansarii programului, in multe tari fiind aproape sau sub 0%.
"Presiunea la vanzare pe euro continua si este dificil de estimat ce anume va determina o schimbare pe termen scurt", a spus Richard Perry, analist la Hantec Markets.
Intre timp, dolarul a crescut fata de majoritatea monedelor principale, in contextul in care investitorii sunt ingrijorati ca Rezerva Federala din SUA va incheia in acest an procesul de relaxare a politicii monetare si va majora nivelul dobanzii cheie. Dolarul american a crescut miercuri cu 0,84% fata de un cos de sase monede nationale format din euro, lira sterlina, dolarul canadian, coroana suedeza, francul elvetian si yenul chinezesc. Cotatia fata de yen a urcat la cel mai inalt nivel din 2007.
Moneda europeana se afla sub presiune si din cauza incertitudinilor privind situatia financiara a Greciei, in timp ce guvernul elen se pregateste sa reia miercuri discutiile cu creditorii internationali.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,23% - 0,6% pe an, fata de 0,24% - 0,61% pe an marti. Ratele pentru plasamentele saptamanale se afla la 0,26% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,25% - 0,69% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an marti.