Reducerea dobanzilor de catre BCE nu a avut efectul asteptat: euro s-a depreciat cu 1,2% fata de dolar. Dr. Doom “citeste” ingrijorarea liderilor europeni
Euro s-a depreciat joi cu 1,2% fata de dolar dupa ce investitorii au interpretat deciziile de relaxare a politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana (BCE), Banca Chinei si Banca Angliei ca pe un semnal privind ingrijorarea sefilor de banci centrale.
Moneda europeana s-a depeciat cu 1,2%, la 1,2373 (la 14:20 GMT), dupa ce a atins pe parcursul zilei un minim de 1,2364 dolari, cel mai scazut nivel incepand cu 1 iunie.
Ingrijorarea investitorilor a fost amplificata de declaratia presedintelui BCE, Mario Draghi, ca riscurile la adresa economiei persista, scrie Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
Unele "riscuri pentru perspectiva zonei euro s-au materializat. Evolutia economica in zona euro continua sa ramana slaba, cu incertitudini ridicate", a spus Draghi in timpul conferintei de presa organizate dupa sedinta de politica amonetara a BCE.
Sedinta de joi a fost marcata de masurile luate de cele trei banci centrale, date peste asteptari privind piata muncii din Statele Unite, avertismente ale lui Draghi, precum si unele declaratii ale cancelarului german, Angela Merkel, care ar putea indica o incercare de retragere in privinta deciziilor luate la sfarsitul saptamanii de liderii europeni.
Reducerea dobanzilor si masurile neconventionale ale bancilor centrale nu au reusit sa restabileasca optimismul.
"Reduceri de dobanzi si relaxare monetara de la trei banci centrale. Un semn clar despre cat de slaba este cresterea globala si cat de ingrijorati sunt sefii bancilor centrale", a postat economistul Nouriel Roubini pe Twitter.
Pe acelasi subiect: