Leul se depreciază pe linie. Euro a străpuns pragul de 4,66 lei, dolarul crește masiv
Euro, curs valutar
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,6605 lei/euro, în creştere cu 0,17% faţă de pragul atins marţi. Totodată, aurul a continuat să urce şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele şase luni.
Marţi, euro a urcat la 4,6528 lei.
Miercuri, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,0873 lei la 4,1120 lei.
Cursul francului elveţian a scăzut de la 4,1373 lei la 4,1368 lei.
Lira sterlină a urcat de la 5,1549 lei la 5,1580 lei.
Preţul gramului de aur a urcat de la 163,9719 lei la 164,5916 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 21 iunie, când a fost 164,6160 lei, potrivit News.ro.
Aurul pare să-și fi recăpătat, în acest an, strălucirea de altădată, iar în ultimele luni a devenit o veritabilă bombă cu ceas, comentează CNN Money. Prețul metalului prețios a crescut cu 3,5% de la încrputul lunii octombrie. În aceeași perioadă, indicele bursier S&P a scăzut cu 6,5%.
Aurul tinde să se scumpească în vremuri de incertitudine economică și de cădere a burselor sau atunci când oamenii sunt îngrijorați din cauza inflației. În astfel de momente, investitorii caută să își pună banii la adăpost, cumpărând metal prețios. O astfel de perioadă traversează lumea în prezent.
Aurul este extrem de atrăgător și pentru băncile centrale în căutare de active sigure. În trimestul al treilea, achizițiile de aur ale băncilor centrale au crescut cu 22%, cea mai mare creștere din 2015, spune Natalie Dempster, managing director pentru bănci centrale și politici publice al Consiliului Mondial al Aurului.
În ultimii ani, cele mai mari achiziții de aur au fost făcute de Rusia, Turcia și Kazakhstan. Și în prezent cumpără cantități mari de aur, însă și țări precum India, Polonia și Ungaria au început să facă achiziții agresive de aur în ultimele luni.
Dempster se așteaptă ca prețurile la aur să continue să crească, pe măsură ce in vestitorii sunt tot mai interesați de metalul prețios, în condițiile în care se așteaptă ca Rezerva Federală să continue să majoreze dobânzile, pentru a combate inflația. Acest lucru va face aurul și dolarul și mai atractiv pentru investitorii care vor să-și pună banii la dăpost în vremuri incerte.
Mai multe despre:
#curs valutar#depreciere leu
Pe acelasi subiect: