Leul s-a depreciat in raport euro, dolarul american si francul elvetian. Cursul BNR a crescut cu aproape un ban si jumatate, peste 4,3 lei/euro
Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut vineri cu 1,42 bani (0,32%), la 4,4330 lei/euro, pe volume medii in tranzactiile derulate in piata interbancara si se afla in urcare cu peste 3 bani pe ansamblul saptamanii.
Euro a inchis la 4,40 lei saptamana trecuta, pe parcursul careia cursul BNR a coborat de la aproape 4,45 lei/euro. In aceasta saptamana, dupa sedinta de luni, in care a cursul a scazut, leul a pierdut teren constant in fata euro, scrie Mediafax.
Pentru dolar, BNR a anuntat vineri un curs de 3,3098 lei, in urcare cu 0,82 bani (0,25%). Francul elvetian a fost cotat la 3,6454 lei, in urcare cu 1,41 bani (0,39%) comparativ cu ziua precedenta.
Cresterea cursului a atras in piata mai multe oferte de vanzare de euro, in contextul unui interes mai ridicat pentru moneda europeana, dat de operatiunile bancilor de cumparare de euro pentru constituirea de eventuale provizioane, dar si de achizitiile clientilor corporate, care au nevoie de euro pentru a achita rate.
In regiune, forintul si zlotul au scazut, de asemenea, fata de moneda europeana.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut vineri la 1,62% - 2,11% pe an, de la 1,59% - 2,09% pe an joi.
Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat nesemnificativ, la 1,61% - 2,11% pe an, de la 1,6% - 2,1% pe an in ziua precedenta.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 2,16%, de la 2,17% joi.
Mai multe despre:
#depreciere leu#curs valutar
Pe acelasi subiect: