Leul pierde in fata tuturor monedelor importante. Euro a ajuns foarte aproape de 4,52 lei, cea mai slaba cotatie din ultimele patru luni
Euro, dolari, TTIP
Moneda nationala s-a depreciat, luni, fata de toate monedele imprtante, leul pierzand cel mai mult in fata francului elvetian si a dolarului, dar si fata de moneda europeana, arata datele publicate de BNR.
Cursurile pietei valutare din 23 mai, anuntate de BNR:
1 euro - 4,5194 lei
1 dolar SUA - 4,0310 lei
1 franc elvetian - 4,0702 lei
1 lira sterlina - 5,8526 lei
Astfel, leul a inceput saptamana cu o depreciere in raport cu moneda europeana, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,5194 lei pentru un euro, in crestere cu 1,31 bani (+0,29%), in comparatie cu valoarea de vineri, de 4,5063 lei, fiind cea mai slaba cotatie din ultimele aproape patru luni.
In acelasi timp, moneda nationala a pierdut teren in fata dolarului american, cursul anuntat fiind de 4,0310 lei, mai mult cu 1,49 bani (+0,37%), comparativ cu anuntul din sedinta anterioara, respectiv de 4,0161 lei pentru un dolar american.
De asemenea, leul s-a depreciat in raport cu francul elvetian, cursul anuntat de BNR fiind de 4,0702 lei, cu 1,52 bani (+0,37%) peste valoarea de vineri, cand un franc elvetian a fost cotat la 4,0550 lei.
Gramul de aur s-a ieftinit, luni, cu 8,19 bani (-0,05%), pana la 162,1593 lei, de la 162,2412 lei, cat se anuntase in sedinta precedenta.
Saxo Bank: Dolarul creste, metalele pretioase se tranzactioneaza in scadere
La nivel international, dolarul a atins un varf pe ultimele sapte saptamani fata de un cos de valute importante, iar, cu exceptia energiei, marfurile s-au intors la atitudinea defensiva saptamana trecuta, sustine Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.
Metalele pretioase s-au tranzactionat in scadere, urmate de metalele mai putin importante si mai putin lichide. Preocuparile legate de impactul asupra cererii de investitii provocat de dobanzile SUA mai mari decat fusese prevazut au determinat ceea ce se poate numi o corectie sanatoasa si indelung asteptata in piata.
Cuprul a atins un minim pe ultimele trei luni din cauza preocuparilor ca dobanzile in crestere din SUA si ingrijorarile legate de cerere din China vor dauna cererii din partea celor doi cei mai mari consumatori ai lumii.
Metalele pretioase, cu paladiul si argintul in frunte, au avut de suferit cea mai mare scadere pe masura ce posibilitatea unui ritm mai sustinut pentru cresterea dobanzii in SUA a declansat obtinerea unui profit. Aurul s-a tranzactionat in scadere pentru a treia saptamana la rand, iar scaderea recenta a fost atrasa de o vanzare tactica short ca urmare a unei cresteri puternice la inceputul anului.
Piata petrolului se confrunta cu o distanta zilnica intre cerere si productie, care a disparut, cel putin temporar, declansand un nou atac la pragul psihologic de 50 dolari/baril. Acest pret actioneaza ca un magnet, dar si traderii sunt prudenti in a depasi linia invizibila.
In timp ce, in aceasta luna, titeiul WTI a ajuns pana acum la un maxim de 48,95 dolari/baril, pretul mediu la care producatorii isi pot proteja productia din 2017 a ajuns aproape la 51 dolari/baril. Asadar, piata ar putea sa nu fie inca pregatita sa treaca peste pragul de 50 dolari de teama a ceea ce ar putea insemna asta pentru procesul de reechilibrare.
Grupul Saxo Bank este specializat in investitii si tranzactionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzactionare ale Saxo sunt disponibile in peste 20 de limbi si constituie baza tehnologica a peste 100 de institutii financiare din toata lumea. Saxo ofera, de asemenea, servicii bancare traditionale prin intermediul Saxo Privatbank in anumite piete.
Mai multe despre:
#curs valutar#depreciere leu
Pe acelasi subiect: