Luni, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8552 lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din istorie, în creştere cu 0,12% de la nivelul de vineri.

Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate, potrivit News.ro.

Leul a înregistrat vineri și luni două minime istorice consecutive în raport cu moneda europeană. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a explicat faptul că leul se aşază într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari.

El este de părere că, dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid.

"Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune. Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele", a explicat Suciu, potrivit Agerpres.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a avansat marţi cu 0,25%, de la nivelul de 4,1033 lei pe unitate înregistrat luni la 4,1136 lei pe unitate. Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Lira sterlină a scăzut cu 0,72%, la 5,3754 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,4142 lei pe unitate consemnat luni. Francul elveţian a coborât cu 0,30%, la 4,4765 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins luni, de 4,4899 lei pe unitate. Aurul a fost cotat la 253,9048 lei pentru un gram, în declin faţă de preţul înregistrat luni, de 254,3871 lei.

Analiștii estimează un curs de 4,9 lei/euro sau chiar peste 5, în lunile următoare

Tendinţa descendentă şi pentru moment relativ lentă a leului are, din păcate, şanse de continuare, a declarat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, menţionând că lunile următoare ar putea să ne aducă chiar niveluri de peste 4,9 lei pentru un euro.

"EUR/RON revine în atenţia pieţelor după o 'letargie' prelungită de vară, într-o mişcare cu caracter regional. Fluctuaţii nefavorabile au înregistrat cumulat în debutul lunii şi zlotul polonez sau forintul şi chiar şi coroana cehă, aflată în alte ocazii în poziţie relativ mai bună. Pentru leu, tendinţa descendentă şi pentru moment relativ lentă are, din păcate, şanse de continuare. Presiunea vine atât din factori macro de scară globală sau europeană, incluzând efectul economic al pandemiei, cât şi din poziţia fiscal-bugetară sensibilă a României. Apropierea alegerilor poate juca şi ea un rol, deşi, deocamdată, acesta nu pare a fi factorul principal. Tensiunile merg spre o ajustare prin curs, câtă vreme dobânzile sunt la niveluri coborâte, şi lunile următoare ar putea să ne aducă chiar niveluri de peste 4,9 (lei - n. r.) pentru un euro. Suntem în proces de analiză a desfăşurărilor recente, însă, pentru moment, estimarea de 4,96 (lei - n. r.) pentru finele anului rămâne în picioare. Reţinem însă că nivelul de nesiguranţă e înalt şi foarte multe depind de rezolvarea mai rapidă sau mai lentă a pandemiei", a declarat Claudiu Cazacu, citat de Agerpres.

Potrivit sondajului lunar realizat de CFA România în iulie 2020, analiştii financiari anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500).