Euro a scazut sub 4,53 lei, dupa ce a ajuns la cel mai redus nivel din martie in raport cu dolarul. Cum a influentat seful BCE evolutia monedei unice
Curs valutar
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5262 lei/euro, in scadere cu 0,34% fata de nivelul precedent si nivel minim din 2 martie. Pe pietele internationale, moneda unica a scazut la cel mai redus nivel atins de la jumatatea lunii martie in raport cu dolarul, dupa o declaratie a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Evolutia monedei unice a fost influentata de declaratia lui Draghi, care a afirmat la o conferinta la Frankfurt ca accelerarea inflatiei din zona euro nu este suficient de puternica pentru a modifica politica monetara a BCE.
In consecinta, banca centrala va continua sa cumpere obligatiuni, pentru a sprijini cresterea economica din zona euro.
De altfel, la finele anului trecut, BCE a anuntat ca nu opreste tiparnita de bani si a extins pana la sfarsitul lui 2017 programul sau de relaxare cantitativa, menit sa stimuleze cresterea zonei euro si sa majoreze inflatia, desi a redus ritmul lunar al achizitiilor de obligatiuni publice si private de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde euro, incepand din aprilie.
Moneda unica era initial in crestere, joi, si exista posibilitatea sa depaseasca 1,07 dolari pe unitate, daca avansul nu ar fi fost limitat de vanzatori prin intermediul optiunilor, potrivit traderilor.
Euro este in declin cu 0,2%, la 1,0646 dolari pe unitate, dupa ce a atins 1,0629 dolari pe unitate.
Cursurile pietei valutare din 6 aprilie, anuntate de BNR:
Euro - 4,5262 lei
Dolarul american - 4,2430 lei
Francul elvetian - 4,2254 lei
Lira sterlina - 5,2932 lei
Leul romanesc a fost ajutat si de fundamentele economice si de evolutiile regionale din ultimul timp, care au compensat reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, spun analistii.
In urma evolutiilor din ultimele trei zilei, leul s-a indepartat semnificativ de pragul psihologic de 4,55 lei, in apropierea caruia s-a aflat aproape o luna.
"Miscarea in jos este in linie atat cu fundamentele, cat si cu evolutiile regionale din ultima vreme si a fost, probabil, accentuata de ordine stop-loss, in conditiile in care perechea a consolidat o perioada destul de mare de timp in jurul nivelului de 4,55 (lei/euro). (...) Intre timp, apetitul pentru risc la nivel global s-a deteriorat intrucatva, deci leul ar putea corecta putin astazi sau ar putea consolida in jurul valorilor actuale”, arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2582 lei pana la 4,2430 lei.
Totodata, cursul francului elvetian a scazut la 4,2254 lei, de la 4,2459 lei.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu declara, miercuri, dupa sedinta de politica monetara, ca o crestere a cursului cu 1-2%, asa cum s-a intamplat in ultima luna, nu inseamna o depreciere, leul fiind in realitate "excesiv de cuminte" comparativ cu alte monede.
"Daca dumnevoastra considerati ca o miscare de 1-2% este depreciere, eu cred ca este o exagerare aici. (...) Eu cred ca leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Nu as numi acest lucru depreciere. Este o moneda care este vie, se comporta sanatos in conditii de miscari de capitaluri, care in mod frecvent sunt greu de prognozat", a spus Isarescu.
Euro a depasit pragul psihologic de 4,55 lei in 8 martie, iar de atunci s-a mentinut in apropiere de acest nivel pana marti, atingand si un varf de 4,5654 lei, in 17 martie, nivel neatins din octombrie 2012. Cursul minim din 2017 a fost de 4,4888 lei/euro, in 8 februarie, astfel ca variatia maxima a cursului euro/leu a fost de 1,7% in 2017.
Mai multe despre:
#curs valutar
Pe acelasi subiect: