Euro a continuat sa scada pentru cea de-a patra sedinta consecutiv, piata asteptand si mesajul presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, catre Parlamentul European. 

BCE a adoptat saptamana trecuta masuri de politica monetara fara precedent, inclusiv reducerea dobanzii cheie de la 1% la 0,75% si coborarea ratei depozitelor overnight la zero pentru a incuraja bancile din zona euro sa crediteze. 

Euro a scazut la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, si a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari, aproape de nivelul de la sfarsitul sedintei de vineri. 

Yenul s-a depreciat cu 0,6% fata de euro, dupa datele Japoniei privind comertul din luna mai, iar pietele asiatice au coborat, incurajand cererea pentru active cu grad ridicat de siguranta. 

Dolarul australian a inregistrat de asemenea pierderi, dupa ce premierul chinez Wen Jiabao a afirmat ca exista presiuni negative "relativ mari" pe economie. China este principala piata de export pentru industria materiilor prime din Australia. 

"In privnita intalnirii mistrilor finantelor, riscul este ca vom asista la aparitia a noi sparturi in unitatea europeana si, poate, o intarziere in implementarea masurilor convenite la summit. Situatia isi lasa amprenta asupra euro", comenteaza pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez, informeaza Mediafax.

Ministrul francez al finantelor, Pierre Moscovici, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Eurogrupul trebuie sa se "miste repede" in privinta supravegherii bancare si recapitalizarii directe a bancilor spaniole.