Leul s-a prabusit. Cursul BNR a urcat la un nou maxim istoric: 4,4587 lei/euro
Cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in urcare cu 1,35 bani fata de marti. Dealerii spun ca banca centrala a vandut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuata a leului.
Cursul a urcat peste 4,4600 lei/euro in prima ora a sedintei. Deprecierea leului si a celorlalte valute din regiune este influentata de scaderea euro in raport cu dolarul, iar dealerii anuntau inca de dimineata ca rata de schimb poate avansa pana la 4,45 lei/euro daca BNR nu va interveni din nou indirect in piata pentru a tempera deprecierea leului, prin vanzare de euro.
Leul si monedele statelor din regiune au inceput din nou sa se deprecieze inca de marti, ca urmare a scaderii euro in raport cu dolarul, din cauza neincrederii investitorilor in capacitatea liderilor UE de a inregistra progrese notabile in combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri.
Astfel, cursul a urcat marti pana la un maxim al zilei de 4,4560 lei/euro. Cotatiile au continuat sa creasca usor si in sedinta de miercuri, iar primele transferuri au fost realizate la 4,4550 - 4,4575 lei/euro, cu 0,25 - 0,35 bani peste ultimele cotatii de marti, de 4,4525 - 4,4540 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a urcat pana la un maxim al primei ore de 4,4640 lei/euro.
La scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,4630 - 4,4635 lei/euro, iar volumele de tranzactionare erau peste media ultimelor sedinte.
"Jucatorii pe leu/euro se asteapta ca BNR sa reintervina indirect in piata pentru a temperea deprecierea leului, cel putin in prima parte a zilei, astfel incat cursul de referinta sa urce puternic. Sunt presiuni de depreciere pe monedele statelor din regiune, deoarece acestea sunt considerate mai riscante decat euro. La randul sau euro s-a depreciat in raport cu dolarul, deoarece jucatorii nu au incredere ca liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regula, jucatorii in momente mai tensionate, investitorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o moneda mai sigura decat euro si, implicit, si decat valutele din regiune. Din aceasta cauza asistam din nou la deprecierea monedelor statelor din regiune", a afirmat un dealer.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti o rata de referinta de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, dupa trei sesiuni in care cursul a inregistrat scaderi modeste.
Turbulentele de pe scena politica locala de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului in raport cu euro.
Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, rata de referinta urcand cu 0,5 bani, de la 3,4767 lei/dolar la 3,4817 lei/dolar. Pentru francul elvetian, rata de schimb oficiala a crescut de la 3,6976 lei/franc la 3,7012 lei/franc.
Bancile comerciale au afisat miercuri dimineata dobanzi de 1,25% - 1,75% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, usor sub nivelurile de marti, de 1,85% - 2,35% pe an. Dobanzile au scazut vizibil marti, de la nivelurile de luni, de 4,58% - 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care il au unele banci dupa ce luni Banca Nationala a Romaniei a imprumutat noua institutii de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrala a oferit astfel cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010 din cadrul unei licitatii repo.
Dobazile ar urma sa creasca din nou joi, odata cu inceperea unei noi perioade in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, astfel ca ar urma sa afiseze dobanzi mai ridicate pentru plasamente.
Sursa: Mediafax