Cursul a urcat usor, la 4,4669 lei/euro, dupa sapte sesiuni de scadere
Euro. Sursa foto: Mediafax
Moneda nationala a corectat o parte din aprecierea consemnata in ultimele sesiuni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 1,13 bani mai ridicat, de 4,4669 lei/euro.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4556 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel de la jumatatea lunii decembrie. Rata de schimb leu/euro a scazut in precedentele sapte sedinte cu 8,44 bani (1,86%).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca leul s-a apreciat pentru ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vrut sa faca plati in avans si a schimbat la BNR valuta din conturi, iar lichiditatile excedentare au fost retrase din piata de banca centrala prin vanzari de valuta.
Leul s-a depreciat usor si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand joi de la 3,2978 lei/dolar la 3,3021 lei/dolar. Cursul de referinta leu/franc elvetian a urcat, de asemenea, de la 3,6439 lei/franc la 3,6541 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,4590 lei, nivel similar cu cel de la finalul sesiunii precedente, cand bancile schimbau euro pentru 4,4580 - 4,4615 lei. Cursul a inregistrat oscilatii modeste in primele doua ore de tranzactionare, dupa care a inceput sa urce treptat spre 4,47 lei/euro.
Dealerii spun ca la orice incercare a ratei de schimb sa urce peste 4,47 lei/euro au aparut in piata oferte semnificative de vanzare de euro, care pot veni atat din partea bancii centrale, cat si din partea jucatorilor straini care mizau pe deprecierea leului si acum isi mai inchid din pozitii, potrivit Mediafax.
In acelasi timp, analistii ING Bank spun ca cele mai recente comentarii din partea BNR sugereaza ca banca nu favorizeaza o intarire a leului dincolo de nivelul psihologic de 4,45 unitati ( aceasta fiind si media din ultimul trimestru din 2013, o perioada in care BNR s-a abtinut de la a steriliza surplusul de lichiditate), astfel ca moneda locala ar putea ramane joi intr-un interval ingust de 4,45-4,47 lei/euro.
Ratele medii ale dobanzilor afisate pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat usor, de la 3,51% - 4,01% la 3,43 - 3,93% pe an.
In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se plasau la 3,49 - 3,99% pean, de la 3,54 - 4,04% pe an in ziua precedenta.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut usor insa, de la 3,55% pe an la 3,57% pe an.
Mai multe despre:
#curs valutar#moneda
Pe acelasi subiect: