Referinta BNR a scazut usor, la 4,5144 lei/euro. Ruperea coalitiei de guvernare a influentat marginal evolutia monedei nationale
Curs euro/leu. Sursa foto: Mediafax
Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor, la 4,5144 lei/euro, intr-o piata linistita si marginal influentata de ruperea coalitiei de guvernare prin cresterea usoara a volumelor de tranzactionare, care nu au trecut insa de media unei sedinte obisnuite.
Rata de schimb anuntata miercuri este cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicata marti, de 4,5173 lei/euro, scrie Mediafax.
Leul s-a intarit nesemnificativ miercuri in raport cu dolarul american, rata de schimb coborand de la 3,2858 lei/dolar la 3,2854 lei/dolar. Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut cu 0,5 bani (0,13%), de la 3,7041 unitati la 3,6991 unitati.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Rata de schimb leu/euro a fluctuat usor in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, jucatorii reactionand moderat la ruperea aliantei de guvernare.
"Desi un asemenea anunt era in mare masura asteptat dupa ce cu o zi in urma s-a proclamat esecul negocierilor dintre cele doua parti, faptul ca stirea a fost preluata de agentiile media internationale ar putea inca sa conduca la un episod de depreciere pentru leu. Riscurile unei asemenea evolutii sunt limitate de posibilitatea instalarii rapide a unui nou guvern (...) Moneda locala a avut cea mai slaba evolutie din regiune in ultimele doua saptamani (in care a existat criza politica - n.r.), pierzand circa 1% si credem ca tendinta s-ar putea mentine pana la 4,55/euro in urma ultimelor evenimente. Totusi, temerile legate de potentiale interventii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere, asa cum se observa si din reactia initiala limitata a leului la stirea despartirii formale a USL", afirma analistii ING Bank, intr-o nota transmisa, miercuri dimineata.
La debutul sedintei interbancare, euro a fost tranzactionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotatiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro.
Dealerii au spus inca de dimineata ca deprecierea usoara a leului este determinata de un cumul de factori, printre care ruperea USL, reintrarea Hidroelectrica in insolventa, decizia Executivului de a plati de la buget o parte a datoriilor unor companii de stat, dar si de situatia incerta din Ucraina.
Rata de schimb a urcat in prima ora de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzactiilor. Cel mai mic nivel tranzactionat a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.
"Volumele de tranzactionare sunt in media unei sedinte obisnuite, dar ceva mai mari fata de rulajele mici din zilele anterioare. Avand in vedere ca nu sunt volume foarte mari, este greu de spus daca BNR intervine in piata. S-ar putea vorbi de o posibila interventie indirecta, probabil doar pentru a preveni o depreciere mai mare", a afirmat un dealer.
La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5130 - 4,5160 lei, cu 0,1 - 0,15 bani (0,02% - 0,03%) peste inchiderea de marti.
Ratele medii ale dobanzilor afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut usor, la 2,15% - 2,65% pe an, dupa ce marti au scazut la 1,91% - 2,41% pe an. Dobanzile sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut foarte usor si au ajuns la 2,49% - 2,99% pe an, dupa ce marti au fost la 2,45% - 2,95% pe an.
Pe de alta parte, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut si miercuri si a ajuns la 3,4% pe an, de la 3,46% pe an in sedinta anterioara.
Pe acelasi subiect: