Cursul BNR a scazut pentru a doua sedinta consecutiv si a ajuns la 4,5101 lei/euro. ING: Evenimentele politice locale vor mentine probabil presiune pe leu
Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut luni pentru a doua sedinta consecutiv, la 4,5101 lei/euro, intr-o piata unde cotatiile au fluctuat usor in jurul nivelului de 4,51 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse.
Paritatea afisata luni este cu 0,72 bani (0,16%) sub cea de vineri, de 4,5173 lei/euro. In ultimele doua sedinte, rata de schimb a scazut cu 1,38 bani (0,3%), dupa ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, de 4,5239 lei/euro, in contextul amplificarii tensiunilor din coalitia de guvernare.
Leul s-a intarit luni si in raport cu dolarul american, rata de schimb coborand cu 1,82 bani (0,55%), de la 3,2955 lei/dolar la 3,2773 lei/dolar.
Cursul de referinta leu/franc elvetian a coborat cu 0,53 bani (0,14%), de la 3,7021 unitati la 3,6968 unitati.
La debutul sedintei interbancare de luni, euro a fost cotat la 4,5070 - 4,5100 lei, cu 0,65 - 8 bani (0,14% - 0,18%) sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,5150 - 4,5165 lei/euro. Ulterior, cotatiile au fluctuat usor in jurul nivelului de 4,51 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse, potrivit dealerilor.
"In vreme ce diminuarea tensiunilor politice din Ucraina in week-end ar putea sa ajute in continuare, evenimentele politice locale vor mentine probabil presiune pe leu. Disensiunile din alianta aflata la guvernare nu par mai aproape de rezolvare astazi, cu o zi inaintea datei stabilite de liberali pentru a parasi Guvernul in cazul in care socialistii nu sunt de acord cu restructurarea Executivului. In vreme ce liberalii au renuntat la cererea de rupere a alintei dintre socialisti si celelate partide mai mici din coalitia de guvernamant, acest lucru se pare ca nu i-a adus pe socialisti mai aproape de propunerile liberalilor. Pe de alta parte, potentialele efecte negative cauzate de mediul politic ar putea fi limitate de absorbtia semnificativa de fonduri europene din aceasta luna", au afirmat analistii ING Bank.
Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca Romania a incasat joi peste 830 milioane euro de la Comisia Europeana, cei mai multi bani ajungand la Programul Operational Sectorial Transport (506,2 milioane euro). Comisia a rambursat Romaniei peste 900 milioane euro in acest an, fondurile incasate in luna februarie depasind precedentul record (de peste 700 milioane euro) din luna iulie a anului trecut.
"In vreme ce aceste intrari recente reprezinta circa 30% din totalul de anul trecut, nu pare ca reprezinta si inceputul unei tendinte, intrucat estimam ca diferenta dintre declaratiile de cheltuieli trimise spre decontare la CE si sumele primite s-a redus la circa 500 milioane euro, in vreme ce platile interne in avans catre beneficiari sunt acum mai mari cu doar 1,5 miliarde euro decat intrarile totale, cea mai mica diferenta in trei ani de date disponibile. Totusi, o astfel de suma (830 milioane euro - n.r.) creste semnificativ rezervele valutare ale BNR, oferind munitie importanta pentru interventii valutare, chiar in contextul sterilizarii cheltuielilor Ministerului de Finante realizate din fonduri europene. Daca, insa, BNR decide sa nu intervina in piata valutara, intrarile masive de fonduri europene se vor traduce in lichiditate adaugata peste presupusul exces care exista deja in piata", mai spun analistii ING Bank.
Ratele medii ale dobanzilor afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 2,71% - 3,21% pe an, in prima sedinta a actualei perioade in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Dobanzile au revenit, astfel, aproape de rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dupa ce vineri, in ultima sedinta a precedentei perioade de rezerva, au fost de doar 0,37% - 0,87% pe an.
Pe de alta parte, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut la 2,79% - 3,29% pe an, dupa ce vineri au coborat la 3,63% - 4,13% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut luni la 3,55% pe an, 3,73% pe an in sedinta anterioara.