Referinta BNR a scazut la 4,4675 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Stabilitatea politica si un nou acord cu FMI intaresc leul
Leu Euro
Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 4,4675 lei/euro si a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni si doua saptamani, aprecierea leului fiind sustinuta inca de joi de ordine de vanzare de euro plasate de jucatori straini.
O paritate oficiala mai redusa decat cea de luni a fost publicata de banca centrala la 31 august, cand euro a fost la 4,4595 lei. Rata afisata luni este, totodata, cu 0,72 bani sub cea de vineri, de 4,4747 lei/euro.
Leul este inca pe minus in raport cu euro de la inceputul anului, paritatea oficiala fiind cu peste 3% mai sus fata de nivelul de la inchiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro.
Moneda nationala s-a apreciat luni si in raport cu dolarul, cursul de referinta coborand cu 2,51 bani, la 3,3954 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,4205 lei/dolar. Astfel, paritatea oficiala a atins cel mai redus nivel din 8 mai, data cand dolarul a fost la 3,3850 lei.
Totodata, a scazut rata de referinta pentru francul elvetian, de la 3,7022 lei/franc la 3,6990 lei/franc. Un curs oficial mai redus decat cel de luni a fost afisat de BNR la 17 septembrie, cand francul a fost la 3,6984 lei.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
Dealerii spun ca intarirea leului in raport cu euro este determinata de optimismul jucatorilor straini, care mizeaza pe stabilitate politica in Romania si incheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, investitorii au fost atrasi si de randamentele acceptate de Ministerul Finantelor Publice la licitatiile de vanzare de titluri de stat, avand in vedere ca pe pietele din regiune se asteapta taieri de dobanda.
Leul a inceput sa se aprecieze inca de joi, cand a urcat cu 1% in raport cu euro, pe fondul vanzarilor masive de valuta realizate de jucatorii straini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborat sub 4,48 lei/euro pentru prima ora din luna septembrie.
Ulterior, in prima ora a sedintei de luni, cursul a coborat sub 4,46 lei/euro, pentru prima data de la finele lunii august. Astfel, cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei de luni a fost de 4,4565 lei/euro.
Dupa primele doua ore de tranzactionare, cotatiile s-au stabilizat peste 4,4650 lei/euro, iar volumele de tranzactionare au fost mai reduse decat in precedentele doua sedinte.
Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR afiseaza cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4690 - 4,4715 lei, usor sub nivelurile de la inchiderea de vineri, de 4,4750 - 4,4780 lei/euro.
“Exista optimism pe leu, dupa ce in urma alegerilor s-a vazut ca nu sunt semne de criza politica si se pare ca va fi stabilitate politica in Romania. Optimismul s-a vazut inca de joi, inclusiv la licitatiile organizate de Ministerul Finantelor pentru vanzarea de bonduri. Volumele tranzactionate sunt ridicate pentru prima ora", a afirmat un dealer.
Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scazut la 5,19% - 5,69% pe an, dupa ce vineri au fost la 5,44% - 5,94% pe an. In scadere usoara sunt si dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, care au ajuns la 5,28% - 5,78% pe an, de la nivelurile de vineri, de 5,46% - 5,96% pe an.
Pe acelasi subiect: