Leul a ramas pe apreciere usoara. Cursul a coborat la 4,3667 lei/euro. BNR a imprumutat 17 banci cu 10 mld. lei prin licitatia repo
Lei
UPDATE: Moneda nationala a ramas pe apreciere usoara in prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,3667 lei/euro, cu 1,04 bani mai redus fata de vineri.
In sedinta de vineri cursul a fost de 4,3771 lei/euro.
Pentru moneda americana, referinta a urcat cu 1,21 bani, la 3,2154 lei/dolar. La finalul saptamanii precedente, rata de schimb s-a plasat la 3,2033 lei/dolar, reprezentand cel mai redus nivel din 11 noiembrie 2011. La data mentionata, cursul s-a plasat la 3,1707 lei/dolar.
In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a coborat usor luni, de la 3,5403 lei/franc la 3,5321 lei/franc.
Cursurile leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
La deschidere, euro a fost tranzactionat la 4,3650 lei, respectiv cu 1,1 bani sub nivelul de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3760 lei/euro. Primele transferuri au dus cursul in apropierea nivelului de 4,3600 lei/euro, iar spre jumatatea zilei rata de schimb a urcat spre 4,37 lei/euro.
Unii dealeri spun ca avansul leului poate fi pus si pe seama unor finantari in avans a potentialelor investitii straine in titlurile de stat ce vor fi vandute de Ministerul Finantelor luni. Dealerii precizeaza ca jucatorii straini au fost principalii vanzatori de euro si in sedintele precedente, iar banca centrala a cumparat euro, pentru reconstituirea rezervelor.
Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut usor, de la 5,91 - 6,41% la 5,75 - 6,25%, iar randamentele la o saptamana au coborat la 5,64 - 6,14%, de la 5,68 - 6,18%.
BNR a imprumutat 17 banci cu 9,99 mld. lei prin licitatia repo. Subscrierile au atins un nou record
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 17 banci cu suma de 9,99 miliarde lei, foarte usor sub plafonul ridicat la 10 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au urcat la un nou maxim istoric, cumuland 38,496 miliarde lei.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Banca centrala a majorat atat saptamana trecuta, cat si in aceasta saptamana, sumele disponibile in licitatia repo, la 9 miliarde lei si, ulterior, la 10 miliarde lei. Aceasta este a 18-a saptamana consecutiva in care banca centrala a limitat imprumuturile acordate prin repo.
La licitatia de saptamana trecuta au participat tot 17 banci, iar sumele licitate au atins un record de 37,52 miliarde lei. Acel nivel a fost depasit doar luni, cand subscrierile bancilor urcat la 38,455 miliarde lei.
In precedentele doua saptamani plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar anterior, in perioada 26 noiembrie - 7 ianuarie, suma a fost limitata la 4 miliarde lei. Majorarea sumei la 6 miliarde lei a venit dupa ce BNR a anuntat intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.
ING a transmis luni dimineata, inaintea anuntului BNR privind licitatia repo, un raport in care se spune ca analistii bancii se asteapta ca banca centrala sa creasca suma disponibila in aceasta licitatie.
"Intrucat estimam ca banca centrala a cumparat din piata doar 600 milioane euro in ultimele doua luni, in timp ce titlurile emise de Ministerul Finantelor au depasit pe cele ajunse la scadenta cu circa 11,4 miliarde lei, iar deficitul bugetar a fost probabil de 4 miliarde lei in aceeasi perioada, necesarul de finantare din sistem a crescut considerabil. Asadar ne putem astepta ca banca centrala sa creasca suma injectata prin operatiunea de piata monetara de astazi pentru a relaxa conditiile de finantare, caz in care am putea vedea o scadere treptata a ratelor pe termene scurte de pe curba de
randamente FX swap", se arata in nota ING, preluata de Mediafax.
randamente FX swap", se arata in nota ING, preluata de Mediafax.
Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut foarte usor, la 5,64% - 6,14% pe an, dupa ce vineri au fost la 5,68% - 6,18% pe an.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 10 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
Efectele negative al acestor plafonari au fost, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzile mai ridicate practicate de banci.
Totusi, din a doua jumatate a lunii decembrie, cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Astfel, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Interesul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la mijlocul lunii ianuarie privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. De atunci, randamentele pentru obligatiunile cu termen mai lung au atins niveluri minime record.
Scaderea costurilor de finantare a determinat Trezoreria sa se imprumute mai mult decat a planificat in luna ianuarie. Astfel, administratorii datoriei publice au imprumutat 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro atrasi prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani.
Pentru luna februarie, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute 3,7 miliarde lei. Primele doua licitatii sunt programate luni, cand Finantele vor sa atraga 1 miliard de lei, prin vanzare de certificate de trezorerie cu scadenta la un an (500 milioane lei) si obligatiuni pe trei ani (500 milioane lei).
Mai multe despre:
#curs valutar#piata interbancara
Pe acelasi subiect: