BNR franeaza cresterea leului in fata euro. De ce o moneda prea puternica ar putea fi periculoasa pentru economie
Leul a continuat sa se intareasca si joi in fata euro, dar mult mai putin decat miercuri. Analistii spun ca BNR pune frana monedei nationale, care, daca ar deveni prea puternica, ar produce mai mult rau economiei decat bine.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat cursul cu 0,13 bani, la 4,3351 lei/euro, un nou minim al ultimelor 12 luni. Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrala pe 30 ianuarie 2012. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3364 lei/euro.
Referinta publicata pentru moneda americana a continuat de asemenea sa scada, la 3,2431 lei/dolar, reprezentand un nou minim din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.
Interesant este insa ca francul elvetian, cel care le da frisoane multor romani, a scazut chiar mai mult decat euro. Desi multi se asteptau ca leul sa se intareasca, minunea n-a durat decat o zi.
"Vedem ca scaderea din zona 4,38 - 4,39 s-a produs foarte rapid si am inregistrat ulterior un alt palier de variatie. In orice caz pietele au anumita timiditate in a depasi aceasta zona", spune Claudiu Cazacu, analist XTB.
Cursul a avut tendinta sa coboare spre 4 lei si 30 de bani, dar BNR e cea care s-a impotrivit, considerand ca un leu prea tare ii afecteaza pe exportatori.
"Leul ar fi putut chiar sa sparga pragul de 4,30 daca Banca Nationala nu ar fi intervenit in ultima perioada", sustine Melania Hancila, economist sef la Volksbank.
"O apreciere prea agresiva nu cred ca este de dorit pentru ca economia este inca slaba si inca nu isi permite", a declarat si Vlad Muscalu, economist sef ING Bank.
Analistii spun ca BNR profita de cursul foarte scazut pentru a-si reface rezervele de valuta dupa ce vara trecuta a vandut masiv pentru a sustine leul.
"In acest an Banca Nationala trebuie sa ramburseze vreo 6 miliarde de euro si de aceea este nevoita sa intre in piata si sa cumpere valuta", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
Si totusi leul s-a intarit in fata francului elevetian, dupa ce o importanta banca elvetiana a anuntat ca pregateste dobanzi negative la depozitele persoanelor fizice.
"Acest lucru face mult mai putin atractiva moneda si duce la o slabire a francului elevetian fata euro, euro la randul sau slabeste fata de leu, deci leul este de doua ori castigat", aspune Claudiu Cazacu.
Analistii spun ca nu este exclus ca pentru o perioada scurta cursul sa coboare sub 4 lei si 30 de bani pentru un euro, in ciuda opozitei BNR.
Mai multe despre:
#curs valutar#piata interbancara
Pe acelasi subiect: