Cursul BNR a crescut la 4,4296 lei/euro, dupa ce luni a fost la minimul ultimelor sapte luni
Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi cu 0,65 bani, la 4,4296 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume reduse de tranzactionare, dupa ce in precedenta sedinta interbancara a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni.
O rata oficiala mai mica decat cea anuntata luni, de 4,4231 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 10 mai, cand euro a fost la 4,4165 lei.
Pe de alta parte, in raport cu dolarul american, leul s-a apreciat usor, cursul de referinta scazand cu 0,84 bani, de la 3,3468 lei/dolar, la 3,3384 lei/dolar.
Rata de referinta pentru francul elvetian a crescut foarte usor, de la 3,6626 lei/franc la 3,6655 lei/franc.
Cursul de schimb a fluctuat usor peste 4,42 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de joi, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de tranzactionare, dupa ce marti si miercuri piata locala a fost inchisa de Craciun.
In prima ora, cotatiile au fluctuat foarte usor, astfel ca la ora 10:00, bancile pozitionau euro la 4,4240 - 4,4270 lei. In acelasi timp, zlotul si forintul se repreciau usor in raport cu euro.
Dobanzile practicate joi dimineata de bancile comerciale pentru plasamente cu scadenta la o zi sunt de 6,5% - 7,5% pe an, dupa ce luni au fost la 6,94% - 7,44% pe an.
Bursele europene au deschis joi in scadere usoara, in asteptarea reluarii negocierilor de la Washington privind masurile de austeritate care ar putea fi activate automat la inceputul anului viitor, riscand sa provoace o noua runda de recesiune, transmite Mediafax.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,1% in debutul sedintei si afiseaza un avans de 15% pe ansamblul acestui an, cea mai buna evolutie din 2009, transmite Bloomberg. Pietele asiatice au avansat joi cu 0,5%, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica o scadere de 0,1 pentru indicele Standard & Poor's 500.
Presedintele SUA, Barack Obama, incearca sa negocieze un acord in Congres pentru a evita masurile de austeritate cu un implact de 600 miliarde de dolari care vor intra automat in vigoare la inceputul anului viitor in absenta interventiei politice.
Cresterile de taxe si reducerile de cheltuieli prevazute in lipsa unui nou acord privind reducerea deficitului bugetar ar putea declansa o noua runda de recesiune in SUA, cea mai mare economie a lumii, cu repercusiuni la nivel global. Intr-o scrisoare transmisa miercuri Congresului, secretarul general al Trezoreriei SUA Timothy Geithner noteaza ca guvernul va atinge pe 31 decembrie plafonul datoriei de stat, fiind necesare "masuri extraodrinare" pentru a finanta deficitul bugetar la inceputul anului viitor.