Cum explică ministrul Finanțelor minimul istoric atins de leu în raport cu euro: “Este o depreciere uşoară, corelată cu ce s-a întâmplat în regiune”
Florin Cîțu
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, apreciează deprecierea leului până la un nou minim record față de euro este o depreciere ”uşoară”, corelată cu ce s-a întâmplat în regiune.
”Rate mai mici pentru români. Dobânzile continuă să scadă. Încrederea investitorilor în guvernarea PNL CREŞTE zilnic. Nu există dubii aici. Deprecierea uşoară a leului astăzi este CORELATĂ cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a scris, joi seară, Florin Cîţu, pe Facebook.
Potrivit acestuia, ”cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la SCĂDERI de preţuri şi dobânzi aproape de ZERO”. ”Urmează lucruri fantastice pentru români. Dobânzi aproape de zero şi scăderi de preţuri”, a mai scris Cîţu.
Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Anteriorul record istoric a fost atins în 21 noiembrie 2019, când euro a atins 4,7808 lei, acesta fiind, până în 20 februarie, cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR.
În opinia lui Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială.
"Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte. Practic, avem o situaţie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare şi nu avem deocamdată vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare în termeni de ajustare, pentru că suntem încă în vâltoarea alegerilor şi a anului electoral şi nu avem prea multe semne că ajustarea începe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabilă", a spus Ionuţ Dumitru, citat de Agerpres.
Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică, România a terminat anul 2019 cu un deficit comercial uriaș. Astfel, deficitul balanţei comerciale s-a adâncit anul trecut, ajungând la 17,28 miliarde de euro, cu 2,16 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în 2018, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%.
Analiști: Leul se va deprecia semnificativ în acest an
Analiştii financiari CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, şi o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi.
"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2021/ianuarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%. Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON), peste 62% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii", se arată într-un comunicat al CFA România.
De asemenea, majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters, la finele anului trecut, se aşteptau ca leul românesc să se deprecieze cu 1,5% în 2020, ajungând la un curs de schimb 4,85 lei pentru un euro, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar şi cel al balanţei comerciale.
Pe acelasi subiect: