Bursa de la Tokyo a inchis in picaj cu 2,43%, o cadere de aproape 16% de la inceputul anului. Actiunile europene, in crestere, in asteptarea discursului lui Draghi
Actiunile europene sunt in urcare, dupa cel mai puternic declin din august 2015, investitorii asteptand comentariile lui MArio Draghi, dupa prima sedinta de politica monetara din acest an. Stoxx Europe 600 Index a adaugat 0,5 procente, bursa de la Londra.
BCE va incepe anul fara nicio modificare in politica monetara, estimeaza analistii, dar cu toate acestea, consiliul guvernatorilor va trage un semnal de alarma asupra riscurilor in privinta cresterii economice si inflatiei, informeaza AFP si Reuters.
La ultima reuniune, din decembrie, BCE a decis sa reduca dobanda la depozite, de la minus 0,20% pana la minus 0,30% si a extins cu sase luni, pana in martie 2017, programul de achizitionare de active.
"Ne asteptam ca BCE sa lase nemodificate dobanda la depozite si programul de achizitionare de active", a declarat economistul RBS, Andrew Cates.
"Noi masuri de relaxare ar putea afecta credibilitatea BCE daca ar veni la atat de putin timp dupa pachetul de masuri de luna trecuta", a adaugat Cates.
In schimb, Mario Draghi ar putea oferi joi noi detalii cu privire la planurile BCE de a achizitiona obligatiuni municipale, scotand in evidenta flexibilitatea programului de achizitionare de active intr-un moment in care unii investitori avertizeaza ca programul a ajuns la limita.
Analistii vor urmari cu atentie si comentariile sale cu privire la scaderea pretului petrolului si situatia din China.
Cele mai recente prognoze de inflatie si crestere economica ale BCE aveau la baza un pret al petrolului de 52,2 dolari in acest an. In prezent, insa, barilul de titei Brent se tranzactioneaza pentru aproximativ 28 de dolari si chiar si contractele futures cu livrare in 2022 sunt sub pragul de 50 de dolari, o dovada a increderii scazute a investitorilor intr-o revenire rapida.
Preturile reduse la energie au un impact asupra altor bunuri si servicii, astfel ca inflatia de baza este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE, ceea ce pune in pericol credibilitatea acestei tinte. Odata ce companiile vor inceta sa mai creada in tinta de inflatie, ar putea limita cresterea salariilor, ceea ce la randul sau ar putea frana economia si ar creste riscurile ca inflatia scazuta sa se transforme in deflatie.
Bursele asiatice nu au avut insa o zi grozava.
Bursa japoneza a inchis sedinta de joi in scadere cu 2,43%, o cadere de aproape 16% de la inceputul anului, pe fondul evolutiilor turbulente de pe pietele bursiere din intreaga lume. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 16.017,26 puncte, o scadere cu 398,93 puncte fata de inchiderea sedintei precedente, transmite AFP.
La Seul, bursa sud-coreeana a incheiat tot in scadere, cu 0,27%, indicele principal Kospi fiind la 1.840,53 puncte, in cadere cu 4,92 puncte comparativ cu inchiderea sedintei precedente, transmite Yonhap.
Bursa din Shanghai a inchis si ea in coborare joi, cu 3,22%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la 2.880,89 puncte, in scadere cu 95,81 puncte, informeaza Reuters.
Pe Wall Street, bursa a inchis miercuri in scadere, iar Dow Jones s-a depreciat cu 1,56%, la 15.766,74 puncte, in minus cu 249,28 puncte fata de incheierea sedintei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 1,17%, iar Nasdaq cu 0,12%.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in februarie a scazut cu 1,91 dolari, ajungand la inchidere la 26,55 dolari.