Angajatii companiilor din Elvetia, chemati sa lucreze suplimentar pentru a compensa aprecierea francului
Cel putin 70 de companii din Elvetia au marit numarul orelor de munca, in 2015, pentru a compensa aprecierea francului elvetian, care a afectat exporturile, noteaza NZZ am Sonntag, transmite Reuters.
Companiile, care reprezinta aproximativ 7% dintre cei aproximativ 1.000 de membri ai Swissmem, organizatia de lobby a industriei elvetiene, au luat decizia in ianuarie, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro.
Printre firmele care au marit numarul orelor de munca la nivelul maxim legal de 45 sunt Mikron, Eternit Schweiz si Siemens Building Technology, sustine NZZ am Sonntag.
In mod normal, angajatii firmelor elvetiene lucreaza saptamanal 40 de ore.
"Deoarece reducerea salariilor este extrem de dificila, multe companii au preferat sa majoreze numarul orelor lucrate in schimbul mentinerii salariilor", a apreciat Jan-Egbert Sturm, directorul companiei de cercetare KOF.
In timp ce in alte state majorarea timpului de lucru ar fi dus la tulburari sociale, sistemul elvetian de consens intre angajati si angajatori a ajutat la mentinerea situatiei sub control, a explicat Jan-Egbert Sturm.
Imediat dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul minim de schimb, introdus in septembrie 2011 pentru a proteja economia bazata pe exporturi a Elvetiei, moneda elvetiana s-a apreciat pana la 0,85 franci pentru un euro, dar intre timp cursul si-a revenit si in prezent un euro valoreaza 1,086 franci.
Dupa eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvetiene au fost nevoite sa faca restructurari, sa inghete si chiar sa reduca salariile, sa micsoreze preturile si sa accepte marje mai mici pentru a face fata pagubelor provocate de aprecierea francului.
In plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turisti sa viziteze Elvetia, iar magazinele de la granita au pierdut clienti care s-au indreptat spre magazinele din tarile vecine in cautarea unor produse mai ieftine.
Cu toate acestea, economia interna, sustinuta de o piata imobiliara in crestere si dobanzi negative, a reusit sa preia locul ocupat de o industrie afectata de evolutiile negative ale cursului de schimb.
Puterea de cumparare a crescut pe masura ce preturile de consum au inregistrat cea mai mare scadere de dupa 1959, iar salariile au crescut in al doilea trimestru.
Economistii sustin ca, deocamdata, este prea devreme sa spuna ce impact ar putea avea o incetinire a economiei Chinei asupra Elvetiei, insa o depreciere a francului, cumulata cu o imbunatatire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au facut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 sa fie pozitive.