Ziua in care politistii nu mai dau amenzi
Politistii au inceput protestele, luni, si si-au redus activitatea, astfel ca ei nu mai participa la audieri in dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijeaza circulatia, motivand ca sunt platiti doar 75%, situatie in care au anuntat ca isi vor limita activitatea tot la 75%.
"Din 20 septembrie anumite activitati vor fi reduse. Politistii vor merge in teren, dar vor sta in puncte fixe, nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri in dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel al magistratilor. Avertizam autoritatile sa nu faca presiuni la adresa noastra ca s-ar putea sa se trezeasca cu o revolta fara precedent", a spus miercuri presedintele Sindicatul National al Politistilor si Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia, potrivit Mediafax.
In replica, Inspectoratul General al Politiei Romane a sustinut ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve, iar nemultumirile si le pot exprima in timpul liber, conform prevederilor legale.
"Conducerea Politiei Romane, atat la nivel central, cat si la nivel local se afla intr-un permanent dialog cu organizatiile sindicale reprezentative. Activitatea politistului este strict reglementata de catre prevederile Legii 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, ale Legii 360/2002 privind Statutul politistului si ale HG 991/2005 privind aprobarea Codului de Etica si Deontologie a Politistului", se arata intr-un comunicat de joi al IGPR.
Aceste acte normative prevad faptul ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve, explica Politia Romana.
"De asemenea, politistul are datoria de a raspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, sa se sesizeze despre orice incalcare a legii, avand obligatia sa intervina cu promptitudine pentru solutionarea acesteia, in conformitate cu prerogativele specifice functiei publice pe care o detine. Politistii isi pot exprima nemultumirile, in timpul liber, conform prevederilor legale in vigoare", arata IGPR.
Ulterior, "Pro Lex" a recomandat membrilor sai sa nu mai efectueze ore suplimentare, fara dispozitia scrisa a sefului unitatii, si sa nu mai contribuie financiar la acoperirea deficitului de logistica a structurii de politie la care sunt angajati si ameninta cu proteste daca se recurge la concediu fara plata.
Efectele acestor masuri vor fi vizibile, deoarece politistii lucreaza si 200 de ore suplimentare lunar si contribuie cu importante sume de bani din salariu pentru indeplinirea atributiilor de serviciu, a comunicat joi Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex".
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri dimineata, ca liderii sindicali care au anuntat protestele politistilor nu cunosc Statutul politistilor si a afirmat ca acestia trebuie sa-si faca datoria, pentru ca altfel vor suporta rigorile legii.
"Am vazut unele pozitii ale unor lideri sindicali. Eu le spun un lucru foarte clar: unii dintre ei, si asta ma doare, nu cunosc Statutul Politistului. Eu le recomand sa citeasca cu foarte multa atentie Statutul Politistului, pentru ca aici nu putem vorbi nici de greva, nici de 75 la suta, nici de 25 la suta. Ei trebuie sa-si faca datoria, pentru ca altfel vor suporta rigorile legii", a declarat Vasile Blaga.
El a tinut sa precizeze ca MAI respecta "intru totul", in cazul unor conflicte de munca, respectarea legii.