Videanu, interceptat cand vorbea cu Niculae, pe care l-ar fi favorizat sa obtina gaz la pret redus
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT cand vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat sa obtina pentru firma sa, Interagro, gaz la un pret redus, transmite Mediafax.
Seful DIICOT a cerut luni procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv seful statului, cu cereri de incepere a urmaririi impotriva lui Varujan Vosganian si Adriean Videanu, pentru ca l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae si ar fi folosit Romgaz in interesul Interagro, fapte comise in perioada 2006-2008 si, respectiv, 2008-2010, cand au fost ministri ai Economiei.
Potrivit procurorilor, Vosganian si Videanu ar fi aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine si trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma Interagro detinuta de omul de afaceri sa primeasca reduceri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale doar din productia interna. Astfel, Romgaz a vandut preferential catre Interagro gaze naturale in valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal.
Anchetatorii sustin ca firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, intrucat avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale.
Procurorii l-au interceptat pe Adriean Videanu cand vorbea, in 9 iunie 2009, cu Ioan Niculae, transcrierea convorbirii regasindu-se in referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a acestuia:
"Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Sa nu uiti sa dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja.
Adriean Videanu: Da? Bine, ok.
Ioan Niculae: Bai, vezi ca nu a iesit nici acum publicatia aia.
Adriean Videanu: Stiu, stiu, vorbim noi, nu…
Ioan Niculae: Bine, bine."
In 18 noiembrie 2009, fiind contactat de Adriean Videanu, fostul director al Romgaz Marcel Piteiu il atentiona ca societatea nu mai poate suporta discounturile de 40 de dolari mmc si ca daca se va continua cu aceasta politica de reduceri comerciale, nu se va mai reusi realizarea investitiilor, ajungandu-se "la un dezastru".
"Piteiu Marcel Adrian : Alo.
Adriean Videanu: Neata!
Piteiu Marcel Adrian: No venit nimeni ieri.
Adriean Videanu: Ti-l trimit un pic pe Marius sa stai de vorba cu el acolo?
Piteiu Marcel Adrian: Cand?
Adriean Videanu: Cand zici tu.
Piteiu Marcel Adrian: Da din punctul meu de vedere-i reglata treaba acolo. El, el are niste probleme.
Adriean Videanu: Pai nu. Sa mai stai de vorba cu el. Stati mai pe indelete.
Piteiu Marcel Adrian: Da vin eu la Bucuresti saptamana ce vine, cand ne intalnim cu Mariana Gheorghe. Am facut o analiza.
Adriean Videanu: Da.
Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio forma nu mai putem da discoutul de 40 USD sau marim pretul, altfel nu mai facem investitiile.
Adriean Videanu: Vii si….
Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu daca mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul in buget.
Adriean Videanu: Ok.
Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.
Adriean Videanu: Vii si stam de vorba.
Piteiu Marcel Adrian: N-am de unde gaze, nu mai sunt….
Adriean Videanu: Gasiti o solutie, cap roata, sa taiem la toti, nu numai la unul. Vezi ca…pentru unii muma, pentru altii ciuma….
Piteiu Marcel Adrian: Muma aia care plang…
Adriean Videanu: Taci din gura ma, ca are dreptate, ma…
Piteiu Marcel Adrian: Eu nu cred, dar, ma rog…."
Totodata, procurorii redau, in documentul citat, si o convorbire din 27 noiembrie 2009, intre Tudor Serban, secretar de stat pentru energie si resurse minerale in MECMA in perioada 2009-2010, si Ioana Apan, director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, presedinte AGA a SNGN Romgaz din 23 iulie 2007 pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.
"Serban Tudor: Treburile sunt incurcate…ca pe o parte lucram la niste chestii sa le facem fundul mare la unii si pe partea ailalta nu avem solutii pentru noi, Deci vreau sa iti spun ca incepand de luni, doamna Duica nu mai are gaze la Elcen Bucuresti, intra in faliment…o impinge sa ia gaze din export…ca sa facem curul mare lui Ioan Niculae…cam asta e situatia.
Apan Ioana: Domnule ministru, eu sunt in sedinta la Romgaz… Da, doamna Duica e de apreciat cum iti apara pozitia, dar si ce datorii are la Romgaz, ma doare capul sa va spun…( aceste datorii erau cu mult mai mici decat cele ale SC Interagro SA - n.n.);
Serban Tudor: Pai datoriile le-a facut ca totdeauna a avut conditii din astea…dar nu mi se pare normal sa-mi bag in faliment societatile mele de stat, sa facem economia privata infloritoare, sa exporte afara, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, sa-ti spuna Piteiu, intra in faliment, intra pe minus….
Apan Ioana: Da, de la anul, da….
Serban Tudor: Deocamdata, de aici, de la stat luam banii, tata, nu de la Ioan Niculae…".
Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Reactia lui Adriean Videanu
Fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu, sustine ca extrasele din stenograme sunt prezentate fragmentat, rupte din context, intr-o succesiune aleatorie, creand astfel o imagine de ansamblu falsa.
"Pentru o informare precisa si corecta a opiniei publice si pentru a elimina orice speculatie sau deformare a realitatii, fac urmatoarele precizari: 1. Nu am negociat niciodata cu niciun om de afaceri, cu atat mai putin cu cel invocat public, acordarea vreunei facilitati. 2. Extrasele din stenograme care circula in mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, intr-o succesiune aleatorie, creand astfel o imagine de ansamblu falsa", sustine Videanu.
El mentioneaza ca nu a primit nicio informare expresa din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infractional.