USL anunta declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu VIDEO
Liderii USL au anuntat, luni, ca declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers al USL "nu e un moft, nu e o inventie de agenda".
El a adaugat ca este constient de faptul ca "este o lume in care politicienii i-au obisnuit pe toti cu demersuri care sa insemne altceva".
"Convingerea noastra foarte ferma e ca in Romania s-a petrecut in afara Constitutiei un proces de grava erodare a statului de drept, de substituire a institutiilor acestui stat de drept si, practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om", a sustinut Antonescu.
Antonescu a adaugat ca o comisie a USL, care va redacta cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, urmeaza sa fie constituita luni si va finaliza documentul "probabil intr-o saptamana".
Copresedintele USL Crin Antonescu a precizat ca primul pas este desemnarea, luni, de catre Birourile politice ale fiecarei formatiuni din Uniune a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare. "Probabil intr-o saptamana vom avea acest document finalizat", a mentionat Antonescu.
El a precizat ca, ulterior, va avea loc o discutie in grupurile parlamentare reunite si, daca grupurile vor asuma aceasta propunere, aceasta va fi initiata, pe traseul parlamentar stabilit de Constitutie. Crin Antonescu a mai spus ca USL isi propune sa initieze o larga dezbatere publica in legatura cu acest act politic si, in cursul acestei dezbateri publice, in functie de calendarul ce va fi stabilit, sa se incerce conturarea in jurul acestui demers a unui larg curent public.
Suspendarea se aproba cu 235 voturi
Opozitia trebuie sa stranga cel putin 235 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat, in timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de optiunile exprimate de majoritatea celor care se prezinta la urne
Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.
La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.
Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.
La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie care a fost condusa de Dan Voiculescu. Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.
Aceasta este a doua oara cand opozitia initiaza procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.
Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului.
Pe acelasi subiect: