Una dintre cele doua banci detinute de stat, CEC Bank sau Eximbank, va deveni banca de dezvoltare, pentru finantarea afacerilor
Una dintre cele doua banci de stat CEC Bank sau Eximbank va deveni banca de dezvoltare care sa fie partener al statului in ceea ce priveste asigurarea finantarii pentru proiecte europene, dar si pentru economie, spune ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene a declarat, vineri, la Suceava, la o intalnire cu primarii din judet, ca problema asigurarii cofinantarii pentru proiectele derulate de autoritatile locale este importanta pentru atragerea de fonduri europene.
"E foarte bine ca avem bani europeni, dar problema este ca dumneavoastra sa aveti la dispozitie si ceea ce aveti de pus dumneavoastra. Adica sa identificam acele zone sau cai de a depune si partea de cofinantare. Aici deja am avut discutii la BNR si Ministerul de Finante, iar ideea e agreata la nivel de prim-ministru de a avea o banca de dezvoltare. Una din cele doua banci de stat, CEC sau Eximbank, sa devina banca de dezvoltare. O astfel de banca creata in acest fel poate fi folosita in mod direct de stat ca partener in ceea ce inseamna fonduri europene si in economie in general", a afirmat Teodorovici, potrivit Mediafax.
Cu o cota de piata de peste 7%, CEC Bank se plaseaza pe pozitia a cincea in sistemul bancar, intre Raiffeisen Bank (pozitia a patra) si UniCredit Tiriac Bank (pozitia a sasea). Banca s-a mutat treptat dinspre finantarea exclusiva a segementuui de populatie catre credite catre intreprinderi mici si mijlocii si imprumuturi acordate municipalitatilor. De asemenea, CEC bank are un portofoliu semnificativ de titluri de stat.
Eximbank este o institutie cu regim special, actionand atat in numele statuui, pentru emisiune de garantii, cat si in nume propriu prin creditarea companiilor.
Misiunea initiala a bancii, care se adreseaza exclusiv persoanelor juridice, a fost sustinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins catre aproape intreg mediul de afaceri.
Teodorovici a mai spus ca tot in domeniul finantarii sunt discutii cu BEI si BERD pentru a se crea o facilitate de finantare pentru localitati sub un anumit numar de locuitori, urmand sa fie asigurata finantarea de la documentatia tehnica pana la investitia in sine, dupa care banii sa se intoarca intr-un anumit interval de timp dupa capacitatea financiara a fiecaruia.
Teodorovici a mai aratat ca un alt proiect prevede ca primariile sa nu mai fie lasate sa se imprumute singure, ci sa fie luat un imprumut de catre Guvern pentru primarii.
El a explicat ca, daca exista un numar de primarii care acceseaza fonduri europene, se calculeaza suma care totala pentru cofinantare, iar statul va contracta de pe piata un imprumut care va fi mai ieftin.
"Ii iau si imprumutul si il pun primariilor in acele proiecte. Adica ii dau banii suta la suta. Banii se reintorc apoi la noi, la stat, acea cofinantare, intr-un timp rezonabil", a spus Teodorovici.
El a mai anuntat ca pana la sfarsitul anuluiMinisterul Fondurilor Europene va avea o retea de centre judetene de informare.