Un proces colectiv fara precedent impotriva bancilor ar putea incepe in Romania. Vizate, creditele in franci elvetieni. Se cere convertirea imprumuturilor in lei la cursul de acum 7 ani
Un proces colectiv impotriva bancilor si de o amploare fara precedent ar putea incepe in aceasta toamna in Romania. Sunt vizate de data aceasta institutiile care au acordat inainte de criza credite in franci elvetieni. Actiunea este initiata de un avocat care, inspirat de modelul croat, vrea sa obtina convertirea imprumuturilor in lei, dar la cursul de acum 6-7 ani, ceea ce ar echivala cu o injumatatire a sumelor datorate.
Avocatul sustine ca bancile au gresit, pentru ca nu si-au prevenit clientii in mod clar de riscul de crestere puternica a monedei elvetiene.
"Atunci cand se intampla crize de lichiditati, lumea evadeaza in depozite in franci elvetieni, este exact ce s-a intamplat. Eu, simplu consumator, nu puteam sa stiu acest lucru in 2006-2007. Bancile, in schimb, trebuiau sa stie, daca nu stiau inseamna ca si asta este o culpa. Este vorba despre incalcarea obligatiei de consiliere pe care o avea la momentul incheierii contractului banca, obligatie de consiliere care este sanctionata in dreptul Uniunii Europene, inclusiv la Curtea de Justititie a Uniunii Europene, foarte drastic", spune avocatul Gheorghe Piperea.
Asa ca a deschis o lista pe care cei cu credite in franci se pot inscrie pentru un proces colectiv impotriva bancilor.
"De data aceasta vom introduce in cauza si BNR, pentru ca noi consideram ca BNR nu si-a facut treaba in mod corect", spune Piperea.
"Judecata cu bancile, e treaba domnului Piperea ; cat priveste darea in judecata a Bancii Nationale va spun sincer e o gluma proasta", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvrnetorului BNR
Avocatul spune ca la creditele in franci riscul valutar este dezechilibrat, pus integral pe seama clientilor si vrea sa urmeze modelul croat, unde, in cazul unei sentinte definitive, bancile vor fi obligate sa converteasca creditele din franci in moneda locala la cursul de la acordarea imprumutului.
Unii avocati sunt de parere ca noul cod civil prevede posiblitatea modificarii contractelor de credit daca pe parcurs apar evenimente neprevazute, cum ar fi dublarea cursului francilor elvetieni. Dar numai pentru contractele noi, spun ei.
"O astfel de actiune ar putea sta in picioare numai in cazul in care vorbim despre credite acordate dupa intrarea in vigoare a noului cod civil. Pentru credite acordate anterior nu exista o institutie legala, o baza, o institutie juridica acoperitoare pentru un astfel de demers procedural", spune Andrei Sarban.
Avocatul Piperea spera ca procesul sa inceapa in toamna acestui an.